Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Бізнес

Британець викрав 1,3 мільйона фунтів стерлінгів на роботі, щоб витратити їх у гральному бізнесі.

Фінансовий менеджер Енді Мей звичайно жив зі своєю партнеркою і двома дітьми в селі в британському Норфолку, коли до нього постукав поліцейський. До цього єдиним зіткненням з законом для фінансового менеджера було лише одне штраф за перевищення швидкості. Але поліцейські прийшли, щоб допитати 47-річного фінансиста, який викрав у свого роботодавця 1,3 млн фунтів стерлінгів ($1,7 млн), щоб проґрати їх у азартні ігри. Енді Мей був засуджений до чотирьох років ув’язнення.

LIGA.net розповідає історію британського лудомана, яку опублікувало видання BBC, і нагадує через історію Енді, чому важливо звернутися по допомогу, якщо у вас є проблеми з азартними іграми, перед тим як вони вийдуть з-під контролю.

Проґрав усі гроші, які мав

Енді мріяв збагатнути на ставках. У вихідні він ставив 5 або 10 фунтів на футбол і ніколи не вважав це небезпечним. Але по мірі того, як чоловік продвигався вгору по кар’єрній драбині, у нього з’явилась можливість позичати гроші.

“Я сам цього не помітив, як підкрався до азартних ігор. Я почав ставити 15 фунтів на тиждень, потім 50. Потім 50 фунтів перетворилися на 100 фунтів, які незабаром стали 500 фунтами на місяць”, – розповідає залежний від гри менеджер.

Мей хотів відбити програші і зараз нагадує іншим: робити цього не варто, незважаючи на азарт.

“Десь у 2007 році моя сім’я дізналася про проблему. Ми з дружиною купували наш перший будинок, але я програв увесь депозит. Батьки допомогли мені, і я пообіцяв ніколи більше не грати в азартні ігри. З тих пір я прожив сім років, не зробивши жодної ставки, навіть не купивши лотерейний квиток”, – ділиться досвідом Енді.

Але ці сім років, визнає чоловік, він протримався тільки завдяки силі волі. І він при цьому не намагався отримати допомогу, а жив нормальним, на його думку, щасливим життям, навіть поступово забуваючи про свої минулі неприємності.

Манія з новою силою

Летом 2014 року фінансист сидів вдома і дивився чемпіонат світу з футболу в Бразилії. По телевізору показували рекламу, яка пропонувала безкоштовну ставку на 50 фунтів стерлінгів. “Я сидів і думав, що тут поганого? Протягом двох тижнів я повернувся до ставок на тих рівнях, на яких закінчив раніше”, – визнається Енді.

Через півроку він програв 50 000 фунтів стерлінгів і почав брати кредити, залазити в нові борги. К лютому 2015 року у чоловіка повністю закінчилися гроші.

У той час він був фінансовим менеджером компанії, в якій працював 20 років, і мав корпоративну кредитну картку. В обідню перерву Мей почав ходити до банкомату і програвати вже гроші компанії.

До того часу, визнається чоловік, він ставив на все, що міг: від кількості кутових у грі до жовтих карток, зазвичай онлайн на телефоні або ноутбуку в офісі.

“Ніяких грошей не вистачало. Я приходив додому на обід, щоб взяти рахунки, і робив те саме на роботі. Я почав погашати свою особисту кредитну картку з банківського рахунку компанії. За чотири з половиною роки я вкрав у свого роботодавця понад 1,3 млн фунтів стерлінгів”, – визнається фінансист.

Все вийшло з-під контролю

У той час єдиним, про що думав Енді, були азартні ігри. Він продовжував красти гроші у роботодавця, і летом 2019 року, коли керівництво все зрозуміло, чоловіка звільнили.

“Я почув себе майже полегшення. Але я замовк сім’ї, що посварився з начальником, і через два тижні знайшов нову роботу”, – розповідає Мей.

Минув рік, перш ніж приїхала поліція. У суботній вечір в червні 2020 року постукав у двері. Відкрила партнерка лудомана. “Я відразу зрозумів, що вони хотіли”, – каже Мей.

Вже через півроку чоловіка засудили до чотирьох років ув’язнення.

Найгірший день у житті

“Дивитися, як мої діти йдуть до школи в день, коли я потрапив у в’язницю, було найгіршим у житті. Після цього ми не бачилися шість місяців. Вплив моєї залежності і злочину на найближчих до мене людей був набагато гіршим, ніж в’язниця”, – визнається Мей.

Перед тим, як він потрапив у в’язницю, чоловіка пов’язали з благодійною організацією під назвою Epic Restart Foundation, яка допомогла гравцю почати відновлювати своє життя. Завдяки цьому знайомству Мей спілкувався з людьми, які подолали свою залежність, і саме вони дали чоловікові надію, що все наладиться.

Тюремні будні

Енді потрапив у в’язницю з наміром поводитися якомога тихше. Він провів два роки в камері разом з сусідом-незнайомцем.

Засуджений фінансист визнає: єдине, на що він не був готовий у в’язниці, – це постійна нудьга. Засуджені були заперті 23 години на добу і виходили з камери, щоб прийняти душ, прогулятися на прогулянковому дворі і отримати їжу.

З часом Енді дозволили раз на тиждень відвідувати бібліотеку.

Останні 18 місяців свого ув’язнення Мей провів у в’язниці в Норвічі, де засуджених випускають на роботу в громаду. Він почав працювати в будівельній фірмі Kier Group, яка керує програмою працевлаштування колишніх злочинців.

“Я запитав свого начальника: чи можу я почати ходити на місцеві зустрічі “Анонімних гравців”, і до сих пір ходжу туди щотижня”, – визнається колишній гравець. Всього він відсидів два роки ув’язнення і летом вийшов на свободу з досрочним звільненням.

Погашення боргів

Енді визнається: він думав, що його більше ніхто не прийме на роботу, але він і зараз працює в Kier. Саме можливість працювати, каже колишній гравець, допомогла йому повернути життя в нормальне русло.

Мею довелося віддати колишньому роботодавцю все, що він мав. Записи букмекерських компаній показали, що він витратив 1,6 млн фунтів стерлінгів і вкрав у компанії трохи більше 1,3 млн фунтів стерлінгів, більшу частину з яких букмекерські компанії повернули колишньому босу гравця.

“Оглядаючись назад, найгіршим моментом було не те, що я потрапив у в’язницю, а те, що я застряг серед азартних ігор. Саме тоді я був у найгіршому психологічному стані”, – визнається Енді.

Він розповідає, що важливою частиною одужання для нього стало усвідомлення відповідальності за те, що сталося. “Я не пишаюся нічим з того, що зробив, але я вчуся не соромитися. Я можу тільки уявити, як мій поступ вплинув на моїх колишніх колег, деяких з них я знаю десятиліттями”, – каже він.

Вибачення, на його думку, – досить слабке заявлення, враховуючи все, що сталося, але це краще, що він міг зробити. “Є так багато речей, які я хотів би змінити”, – з сумом зауважує фінансист.

Допомога іншим

В даний час Енді працює волонтером в благодійній організації GambleAware, де ділиться з іншими гравцями своєю історією. “Коли я потрапив у в’язницю, то пообіцяв собі, що не відступлю. Єдине, що я можу зробити, – це говорити про це з надією переконати інших діяти інакше”, – визнається він.

При цьому чоловік визнає: він до сих пір допускає думку про те, що зможе знову грати в азартні ігри. “Але я концентруюся на тому, щоб не робити цього сьогодні. Я не можу виграти нічого, що зробило б моє життя краще, і мені є що втрачати. Я б поставив на кон стільки всього, що не є грошима: наприклад, моє одужання, всі стосунки, які мені вдалося зберегти, і довіру, яку люди відновили до мене. Це просто безглуздо”, – пояснює свій вибір Енді.

Він зауважує, що його життя значно змінилося через гру залежність, але зараз все набагато краще, ніж він міг собі уявити, коли вперше потрапив у камеру. Чоловік невимовно вдячний родичам за те, що до сих пір має близькі стосунки з дітьми.

“Я розумію, що для багатьох людей азартні ігри – це абсолютно безпечний, приємний і безшкідливий спосіб проведення дозвілля. Для мене все почалося саме так, але перетворилося в щось зовсім інше”, – підсумовує Енді. Він сподівається, що його історія може надихнути когось на думку почати розмову, перед тим як справа піде занадто далеко.

Завершуючи статтю, хочу нагадати всім читачам, що азартні ігри можуть мати серйозні наслідки для життя людини та її родини. Якщо у вас або у кого-небудь з вашого оточення є проблеми з азартними іграми, не соромтеся звернутися по допомогу. Існують спеціалізовані організації, які надають підтримку та консультації у цій сфері. Не вагайтеся звернутися до них, це може врятувати вам життя та життя ваших близьких.

Джерело: biz.liga.net

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *