Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Бізнес

Забезпечення будинку світлом під час блекауту: чим акумулятори AGM відрізняються від гелевих – Апостроф

У зв’язку з регулярними відключеннями електроенергії українці масово купують акумулятори, найпопулярніші серед яких свинцево-кислотні акумуляторні батареї й AGM-акумулятори. Водночас зараз все більше уваги звертається і на пристрої, виготовлені за технологією GEL, тобто гелеві.

Про альтернативні джерела живлення під час відсутності електроенергії розповідає “Апостроф”.

Чим AGM-акумулятор відрізняється від гелевого

AGM розшифровується як Absorbent Glass Mat, що і визначає основну конструктивну особливість цього типу акумуляторів: у них електроліт не в рідкому стані, а ввібраний у спеціальні мати зі скловолокна.

Читайте також: Чому телефон швидко розряджається на морозі та як цього уникнути: прості лайфхаки

Водночас у гелевих АКБ до рідкого електроліту додають силікагель, завдяки чому електроліт набуває желеподібної форми. Обидві технології дозволяють використовувати пристрої в будь-якому положенні (виняток: перевернуте на кришку положення). Це відбувається за рахунок того, що електроліт не перебуває в рідкому стані.

Гелеві акумулятори мають більшу щільність через гелеподібне середовище, тому вони більш стійкі до глибоких розрядів і відповідно застосовуються в системах з циклічними розрядами-зарядами, наприклад, на сонячних електростанціях. Однак AGM-акумулятори нового покоління Deep Cycle теж доволі непогано працюють з глибокими розрядами.

Таким чином, можна зробити висновок: якщо ви збираєтеся повністю розряджати і заряджати акумулятори, то краще вибирати гелеві, але якщо такої потреби немає, то AGM-акумулятор – чудовий варіант.

Разом з цим варто зауважити, що AGM-акумулятор чутливий до температурного режиму: якщо використовувати його при температурі -15 градусів і нижче або +25 градусів і вище, то він швидко виробить свій ресурс. Тим часом, гелеві менш сприйнятливі до температури.

Наступна відмінність: гелеві акумулятори чутливі до струму заряду, тому їм потрібний якісний зарядний пристрій зі стабільною напругою та мінімумом пульсацій. AGM-аналоги таких вимог не мають. У зв’язку з цим гелеві не переносять навіть найменшого короткого замикання.

Які переваги гелевих акумуляторів перед автомобільними

Строк служби гелевих акумуляторів становить у середньому 7 років, якщо його правильно використовувати, тобто від 350 до 550 циклів. Якщо ж акумулятор не розряджався більше ніж на 30%, то сумарна кількість циклів може сягати 1200, тоді як більшість автомобільних аналогів працюють близько 2-3 роки.

Одна з головних переваг АКБ GEL – безпечність. Гелевий склад обволікає свинцеві пластини, захищаючи їх від обсипання, що зменшує саморозряд та виключає появу внутрішнього короткого замикання чи “здування”. До того ж гелеві можна доводити до заряду близького до 100% без ризику появи кристалів сірчанокислого свинцю.

Як обрати гелеві акумулятори для джерел безперебійного живлення

Потрібно звернути увагу на такі параметри акумулятора:

  • напруга – вона повинна вимогам навантаження за номінальним значенням;
  • ємність – висока ємність означає довший час роботи за умови повного заряду;
  • напруга заряду – є два режими роботи АКБ – циклічний і буферний. Необхідно, аби цей параметр відповідав потребам вашого безперебійника;
  • стандарт і розташування клем – слід уважно поставитися до виробника й звернути увагу на взаєморозташування контактів.

Раніше “Апостроф” повідомляв, як правильно обрати лампочки на акумуляторах і батарейках.

Source: news.google.com

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *