Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Повітряна тривога в Харкові: нагадування про (не)безпеку – Ґвара Медіа
Повітряна Тривога Харків

Повітряна тривога в Харкові: нагадування про (не)безпеку – Ґвара Медіа

У харківському міському автобусі лунає повітряна тривога. Телефони пасажирів видають різкі звуки, намагаючись привернути увагу власників. Люди неквапливо дивляться у телефони, переглядаються поміж собою і відкладають гаджети. Як кажуть, praemonitus, praemunitus — попереджений, озброєний. Попри те, що місто звикло до постійних обстрілів після двох з половиною років повномасштабної війни, варто не забувати про важливість реагувати на сигнал повітряної тривоги й дбати про власну безпеку. У матеріалі Ґвара Медіа зібрали відповіді на найпоширеніші запитання про повітряну тривогу в Україні та Харкові. У статті будуть розглянуті такі теми: як дізнатися де повітряна тривога зараз, додатки повітряних тривог, карти повітряних тривог, чому це важливо, чи буде повітряна тривога сьогодні, історія сигналу повітряної тривоги у світі та в Україні, а також як реагують українці на повітряну тривогу та які дії потрібно вживати при її сигналі.

У харківському міському автобусі лунає повітряна тривога. Телефони пасажирів видають різкі звуки, намагаючись привернути увагу власників. Люди неквапливо дивляться у телефони, переглядаються поміж собою і відкладають гаджети. Як кажуть, praemonitus, praemunitus — попереджений, озброєний.

Попри те, що місто звикло до постійних обстрілів після двох з половиною років повномасштабної війни, варто не забувати про важливість реагувати на сигнал повітряної тривоги й дбати про власну безпеку. У матеріалі Ґвара Медіа зібрали відповіді на найпоширеніші запитання про повітряну тривогу в Україні та Харкові.

Як дізнатися де повітряна тривога зараз?

Зараз кожен українець знає, як отримати інформацію про повітряну тривогу. Зокрема це:

  • звук сирени в місті;
  • повідомлення з офіційних джерел;
  • додатки зі сповіщеннями про повітряну тривогу;
  • карти повітряної тривоги;
  • локальні телеграм-канали.

Оберіть найзручніший і найефективніший метод сповіщень і налаштуйте його під себе.

Додатки повітряних тривог

Додаток «Повітряна тривога» від Ajax Systems Inc. Застосунок дозволяє миттєво отримувати сповіщення про повітряну тривогу у всій Україні або вибраному місті чи області. Інформація надходить від системи цивільної оборони. Сигнал сповіщення звучить з максимальним рівнем гучності смартфона і працює навіть у беззвучному режимі (функцію можна змінити в налаштуваннях). Для роботи додатка не потрібна реєстрація чи доступ до геолокації. 

Щоб отримувати сповіщення, потрібно:

  • встановити додаток на пристрій;
  • надати необхідні дозволи;
  • обрати область, район, місто;
  • обрати додаткові налаштування, якщо необхідно.

Надалі ви отримуватимете сповіщення про початок та кінець повітряної тривоги.

Повітряна тривога в Харкові: нагадування про (не)безпеку – Ґвара Медіа

Інтерфейс та налаштування застосунку «Повітряна тривога»

Додаток єТривога від Wild Pluto (Google Play, App Store) — волонтерський додаток push-сповіщень про повітряну тривогу загалом по Україні або у вибраній локації. Сигнал сирени спрацьовує, коли у вибраній населеному пункті оголошена повітряна тривога, загроза ракетного удару або ж артобстрілу. Додаток створила польська студія розробки ігор Wild Pluto, в команді якої є й українці. Зараз користувачі скаржаться на проблеми в роботі додатка — сповіщення надходять з інших локацій, а не із заданих в налаштуваннях, або ж взагалі відсутні під час оголошеної повітряної тривоги.

Інтерфейс та налаштування застосунку єТривога

УНебо від розробника з Харкова Олександра Єфимова — додаток надсилає повідомлення про початок та кінець тривоги, веде історію та статистику, а також пропонує мапи тривог і корисних пунктів — заправок з пальним та закладами, які працюють без світла.

Інтерфейс та налаштування застосунку УНебо

Карти повітряних тривог

Для відстеження поширення повітряних тривог в Україні розроблені кілька ресурсів. 

Офіційна карта повітряних тривог України map.ukrainealarm.com. Сайт від компанії Stfalcon та Артема Лемешевого.  Застосунок відстежує повітряні тривоги, загрозу артобстрілів та вуличних боїв. Також можна побачити позначки перебування ворожої авіації та ракетоносіїв, місця вибухів. Ресурс має офіційний програмний інтерфейс для поширення інформації, яка надходить в додаток Повітряна тривога.

Мапа повітряних тривог Alerts.in.ua. Ще один сайт, основним функціоналом якого є карта з областями України та позначками. Червоним кольором позначені області, де оголошена повітряна тривога. Також є позначення загрози артобстрілу, вуличних боїв та обстрілів. Зберігаються джерела інформації про тривоги та події. Також сайт формує графіки про тривалість тривог, їхню кількість по областях тощо.

https://vadimklimenko.com/map/. Одна з перших розроблених карт повітряних тривог від веброзробника Вадима Клименка. На мапі позначені області, в яких оголошена повітряна тривога, а також поданий час початку тривоги.

Карти повітряних тривог мають спільний основний функціонал — карту України з відповідними позначками, а також додаткові функції, якими користуються рідше. 

Для чого потрібна сирена, якщо місто не обстрілюють?

Часто повітряна тривога починається і закінчується без жодних обстрілів та прильотів. Це може спонукати деяких людей розслабитися і не реагувати на повідомлення про небезпеку. Проте сирени звучать щоразу, коли з’являється ймовірність обстрілів, адже траєкторію ракет визначити важко. Важливо реагувати на тривогу і не перебувати у місці скупчення людей. Краще спускатися в укриття або користуватися правилом «двох стін».

Чи буде повітряна тривога сьогодні?

Немає даних про те, коли та де буде оголошено повітряну тривогу в Україні. Деякі джерела відстежують рух авіації та ракетоносіїв, тож можуть повідомити про можливе оголошення повітряної тривоги трохи раніше.

Повітряна тривога в Харкові: останні новини

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Харківщині тривога звучала близько 4500 разів та було чутно понад 1200 вибухів. А найдовша повітряна тривога в Харкові тривала більш ніж 36 годин. Через довготривалі тривоги в Харкові постійно переносяться судові засідання, харківці не можуть потрапити в банки, адмінустанови, торговельні центри, а здача іспитів в МВС перетворюється на цілий квест. Проте місто живе і пристосовується до будь-яких умов. Малий бізнес зазвичай працює на страх і ризик власників, адже сплата оренди, світла та комунальних послуг потребують коштів, які втрачаються під час закриття закладів. 

Ви можете відстежувати усі новини про загрози в Харкові на онлайн-картах, в додатках та офіційних сайтах. Також наша редакція публікує усі новини про причини повітряної тривоги в Харкові за тегом «Повітряна тривога Харків».

Як реагують українці на повітряну тривогу?

За два з половиною роки повномасштабної війни звук повітряної тривоги практично став фоном буденного життя і часто люди буквально пропускають його повз вуха. Звикання до сирени та постійної небезпеки ― це форма адаптації до реальності, в якій такий стрес стає частиною повсякденного життя. Приглушення реакції дозволяє нам продовжувати функціонувати попри навколишню небезпеку. Але звичайно, механізм також призводить до того, що ми ігноруємо реальні загрози й наражаємо себе на ризик.

Дії при сигналі повітряної тривоги

Якщо ви почули сигнал повітряної тривоги, необхідно подбати про власну безпеку:

  1. Дізнатися причини повітряної тривоги (локальні офіційні джерела, додатки, онлайн-карти, телебачення, радіо тощо);
  2. Вимкнути електричні та нагрівальні прилади, перекрити газ;
  3. Одягнутися та одягнути дітей, взяти необхідні речі (документи, питну воду, індивідуальні засоби захисту тощо);
  4. За можливості, попередити людей, які цього потребують;
  5. Спуститися в укриття; 
  6. Якщо можливості перейти в захисну споруду немає, переміститися в безпечніше місце у квартирі чи будинку: далі від вікон — у коридор, під опорні стіни, у ванну. 

Також варто пам’ятати про правило — від небезпеки вас має відділяти щонайменше дві стіни, бо одна може зруйнуватися від удару, а друга, найімовірніше, захистить від уламків. Проте не залишайтеся на високих поверхах при ракетній небезпеці.

Якщо ви перебуваєте на роботі, в громадському місці чи закладі, слід також перейти в укриття. Ви можете почути вказівки адміністрації щодо найближчого безпечного місця та подальших дій. 

Історія сигналу повітряної тривоги

Здавна люди використовували різні способи повідомлення про небезпеку — дим і вогонь, музичні інструменти, звуки тварин та інші види комунікації.

Винахідником пристрою, який зараз асоціюється з повітряними тривогами, став шотландський природознавець Джон Робінсон. У похилому віці він мав два захоплення — конспірологію та акустику.

У 1799 році Робінсон сконструював пристрій для вимірювання висоти звуку, який і сам видавав звуки різної гучності. Він став прототипом майбутніх сирен, хоч і мало нагадував сучасні пристрої.

Модифікував і удосконалив конструкцію Робінсона французький винахідник Шарль Каньяр де Ла-Тур. У 1819 році він представив світу «нову акустичну машину, яка буде використовуватися для вимірювання коливань звуку в повітрі». Оскільки пристрій міг звучати в тому числі під водою, то назву він отримав на честь міфічних сирен.

Спочатку пристрій використовувався здебільшого як музичний інструмент, але з удосконаленням його підлаштували для практичних завдань. Сирену встановлювали на маяки, пожежні дільниці та машини для повідомлення про небезпеку.

Пошук рішень для повідомлення про повітряну тривогу почався з початком застосування авіації у війні. Так, під час Першої світової війни у Британії виникла дискусія щодо потреби оголошувати повітряну тривогу для цивільного населення. Основними аргументами проти такого рішення було те, що почувши оповіщення, люди не ховалися, а виходили дивитися на наближення авіації. Також під питанням був емоційний стан населення через повітряні тривоги.

У 1924 році з’явився спеціальний комітет, що мав створити систему сповіщення про майбутні атаки з неба та обрати для нього звук. Урешті в 1938 році комітет рекомендував конкретний звук сирени від компанії Gent & Co. Тоді ж розробили листівку з переліком дій у випадку атаки з повітря. 

Листівка з переліком дій у випадку атаки з повітря. 

У часи Холодної війни практично всі країни світу обросли сиренами, очікуючи на ядерні ракети. Проте з початку дев’яностих у більшості держав ці системи так і не стали в пригоді, тож від них потрохи відмовилися. Натомість країни переходили на ідею персонального оповіщення, наприклад, через смс-повідомлення.

Сигнал повітряної тривоги в Україні

Зараз сигнал повітряної тривоги в Україні — довгий звук, гучність якого наростає і знижується, триває не менше 1 хвилини й може повторюватися. Після сирени також часто лунає повідомлення «Повітряна тривога», а також оголошується інформація про необхідність слідувати в укриття.

Вибір цього звуку не випадковий і створювався за допомогою сирени —  генератора акустичних коливань. Він звучить неприродно, тож відразу привертає увагу. Частота більшості сирен розташована десь між 400 та 600 герцами, що наближає звук до частоти звуку землетрусів, лавин або китів. А гучність до 130 децибелів викликає дискомфорт і загострену увагу, що теж важливо для транслювання загрози. 

Читайте також

  • Час між «вильотом» російської ракети з Білгородської області та її «прильотом» у Харкові складає до півтори хвилини, тому люди не встигають спускатися в укриття. Зокрема з початку травня зафіксовано 80 обстрілів, унаслідок яких загинули десятки людей. Проте, у місті працюють телеграм-канали, які попереджають мешканців про потенційну небезпеку. Ґвара Медіа поговорили із засновником одного з таких каналів — Андрієм, який веде TLK News.

Якщо ти знайшов помилку, виділи потрібний фрагмент та натисни Shift + Enter.

Джерело: gwaramedia.com

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *