Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Спорт

Англія – Україна: анонс матчу 26.03.2023 – відбір на Євро 2024 – Футбол 24

Поєдинок проти збірної Англії став головною темою в українському футболі на початку року. Причина полягала у відсутності головного тренера, а потім і в його призначенні – виконувачем обов’язків аж в останній день зими призначили Руслана Ротаня. Коуч, який, окрім Олександрії, очолює ще й молодіжну збірну, має готувати національну команду до ключового матчу у відборі на Євро-2024.

Англія – Україна: де дивитися матч відбору Євро-2024

Потрійного сумісництва у наставника збірної в нашій історії ще не було, та і в інших країнах подібних кейсів не згадаєш. Ще більше вітчизняних фанів тривожили результати Руслана Ротаня в клубному футболі.

В УПЛ його підопічні примудрилися розписати чотири поспіль нічиї, причому якість гри з кожним поєдинком тільки падала. Виправданням для тренерського штабу може слугувати відсутність потрібних для “Ротань-стайлу” футболістів у Олександрії. А от в збірній України таких виконавців вдосталь.

Одна з найслабших заявок “синьо-жовтих” за останні роки

Вдосталь навіть за умов катастрофічної ситуації із заявкою. Через травми стали недоступними Бущан, Різник, Забарний, Зубков і Конопля. Шапаренко теж в лазареті. Яремчук перебуває у дуже сумнівній формі, але й Довбик на старті весняної частини сезону не вражав.

Як наслідок, у збірну довелося викликати фулбека Мірошніченка з Олександрії, голкіпера Шевченка звідти ж та двох центрбеків СК Дніпро-1 (а це найбільш вразлива ланка команди). Багатьох фанів обурила відсутність Сікана – втім, Данило все одно б не вийшов на Англію. Бондар теж загубився, хоча він міг би сформувати зіграну пару з Матвієнком або стати опцією на фланзі на випадок травми Караваєва.

Хто і як зіграє проти Англії?

Непроста кадрова ситуація вилилась у серйозні дилеми щодо тактики збірної України на матч проти Англії. По-перше, є думка щодо необхідності зіграти в три захисники, адже саме ця схема принесла Україні нічиї з Францією та перемогу над Швецією.

Втім, у цій же схемі наша команда згоріла Англії (0:4), та і для Руслана Ротаня вона не є звичною – а зараз потрібні тільки перевірені рішення. З цієї ж причини Зінченко не зіграє зліва – для цього необхідно мати настільки ж злагоджену структуру, як у Арсенала.

По-друге, є дилема Миколенка. В теорії, він може зіграти центрального захисника у парі з Матвієнком, що виглядає надійніше за ланку Матвієнко – Сваток. Втім, Микола грав лівого ЦЗ у схемі в трійці, та й було це давно. Крім того, він теж лівоногий, а два таких футболісти в центрі оборони – перебір. Саме тому більш ймовірною здається поява Віталія у ролі звичного фулбека.

Але хто тоді зіграє в центрі захисту? До спарингу з Брентфордом ходили розмови щодо кремезного Попова, який хоча б на стандартах допоможе. Втім, його форма на старті сезону була жахливою, а тренувальний матч проти “джмелів” вивів на арену іншого центрбека – Сватка.

Так, під пресингом у Олександра виникають великі проблеми з просуванням, однак він вийшов у першому таймі (а там грала майже основа), відіграв на нуль, та ще й забив гол. Пасує вперед Сашко впевненіше за Дениса, та і грубих помилок останнім часом у нього менше.

На інших позиціях все очевидно. Є тільки традиційна дилема щодо Довбика чи Яремчука – обидва не вражали на початку року, однак зараз мало хто сумнівається у ставці на лідера Дніпра-1. Артем більш доречний до важкого матчу на Вемблі. Він значно швидший, а вміння Романа працювати фальшивою дев’яткою куди важливіше для поєдинків проти “автобусів”.

Як Україна гратиме проти Англії?

Тактика збірної України сьогодні читається навіть дитиною. Підопічним Руслана Ротаня важливо просто вижити. Степаненко при позиційній обороні опускатиметься в лінію до захисників, а Мудрик залишатиметься повище для ривків за спини. Англія працює з високою лінією оборони, тож закидання на хід Михайлу – єдиний реальний шанс забити на Вемблі.

Ключові наші вразливості – центр і правий фланг оборони. Незіграність ЦЗ викликає проблеми не тільки з позиційною роботою, а й з контролем подач. Матвієнко та Сваток однаково слабкі при кросах та стандартах, хоча сильних футболістів у цьому плані в Україні взагалі немає. Між тим, Англія двічі забила італійцям після кутових.

Щодо готовності нинішнього Караваєва стримати англійців залишаються сумніви. Якщо Олександр не буде висмикуватись в атаку, то можна сподіватись на відносний спокій, хоча низько посадженого Ді Лоренцо кілька днів тому острів’яни розривали на шматки. Але ж ніхто й не обіцяв легкої прогулянки, чи не так?

Чим лякатиме Англія?

Перший тайм матчу в Італії виглядав, немов залякування української збірної. Підопічні Гарета Саутгейта домінували, хоча у тактичному плані “три леви” не запропонували чогось радикально нового. Кейн все так же бігав у ролі фальшивої дев’ятки, опускаючись аж до центру.

Тільки тепер Харрі більше тяжів до лівого флангу. Там він формував трикутники з Беллінгемом і Грілішем. Ця трійка заплітала комбінації й починала пресинг, причому робила це вкрай ефективно.

Гріліш і Беллінгем (в білому) пресингують, Кейн готовий підхопити м’яч у відкритій зоні або натиснути на захисника

Райс круто виглядав при білд-апі, вміло відкриваючись під передачі від центрбеків і самотужки починаючи атаки. Англійській пресі сподобався і Філіпс, хоча статистично центрхав не вразив. А от взаємодія між Вокером і Сака на правому фланзі виглядала сумнівно – їм не вистачало хімії. Кайл віддавав передачі таким чином, що Букайо доводилось приймати м’яч спиною до воріт.

Це неабияк важливо, адже Вокер має залишитись в основі. Він заточений на стримування швидкісних футболістів на кшталт Мудрика. Проблема в тому, що цього разу між Кайлом і Сака може опинитись Хендерсон, який відпочивав у Неаполі – Джордан вміє створювати трикутники, звик запускати передачі на хід, та і сам здатний вриватись у штрафний.

Капітан Ліверпуля додасть Англії динаміки й варіативності, хоча в цілому цей фланг буде другорядним. “Три леви” активніше битимуть по Караваєву. Його партнерам теж не слід розслаблятись – Беллінгем (якщо вийде) постійно змінюватиме позиції, працюватиме на великій площині й буде орієнтуватись по вільних зонах. У плані читання гри наперед він найкращий в складі британців.

В чому збірна Англії вразлива?

Втім, англійцям теж є за що переживати. По-перше, шикарна організація не допомогла створити велику кількість моментів в Італії. Все, що мали підопічні Гарета Саутгейта – це одна дійсно крута атака з ударом Джуда та два результативних стандарти. Причому один з них нічим би не завершився, якби не рука Ді Лоренцо. По перерві ж команда просто перестала грати.

Біля своїх воріт Англія у другому таймі в Неаполі дозволила небагато, однак це більше говорить про проблеми “Скуадри Адзурри”. Острів’янам було важко, про що свідчить вилучення Шоу. Та і все одно “три леви” пропустили гол внаслідок системної помилки в обороні. Кілька шансів сьогодні отримає і Україна.

Кадрова ситуація

Окрім дискваліфікованого Шоу, збірна Англії втратила і Джеймса – і це навіть прикро. Бідолаха втретє за сезон травмує коліно. В тактичному плані це плюс для “синьо-жовтих”, адже менш за все нам були потрібні рейди Ріса по правому флангу.

Перед цим із заявки вилетіли Маунт і Рашфорд, які зазнали ушкоджень. Невеличкі проблеми були і в Беллінгема – сьогодні його участь під питанням. Дуже хотілось би, щоб лікарі поберегли Джуда, адже його переміщення на полі майже неможливо контролювати.

В заявку збірної України не потрапили Попов і Ярмоленко. Перед матчем проти Брентфорда застудився Циганков, але зараз він готовий до виходу на поле.

Орієнтовні склади на матч Англія – Україна

Англія: Пікфорд – Вокер, Стоунз, Магуайр, Чілвелл – Хендерсон, Райс, Галлахер – Сака, Кейн, Гріліш

Україна: Трубін – Караваєв, Сваток, Матвієнко, Миколенко – Степаненко, Маліновський, Зінченко – Циганков, Довбик, Мудрик

Прогноз “Футбол 24” – 0:0

Очевидно, що Англія фаворит. Не менш очевидно, що за нинішніх проблем у збірній України важко повірити в сенсацію. Між іншим, це буде перший домашній матч підопічних Гарета Саутгейта після провальної Ліги націй – мотивації у господарів буде багато. Зрештою, “три леви” завжди проходять відбори з максимальним або майже максимальним набором очок.

Тим не менш, Україна колись розбила Іспанію, втративши 12 футболістів через коронавірус. А нинішній склад хоч і неідеальний, але все одно бойовий. Що найбільш важливо, він повністю відповідає тренерському баченню Руслана Ротаня – і навіть сьогоднішні проблеми національної команди не є новинкою для нашого коуча. Молодіжка теж має вразливих центрбеків.

Футболісти його ідеї розуміють, адже Руслан Петрович ставить позиційний футбол, працюючи за лекалами штабу Шевченка. А в ті часи українська збірна завжди кусала грандів. Звісно, сьогодні існує певна ймовірність розгрому, але ймовірність нічиєї теж не дуже низька.

Англія при Гареті Саутгейті також неідеальна, у неї небагато гострих моментів і помітні проблеми з позиційною роботою в атаці. На ЧС-2022 їх круто маскував Джуд, однак навіть з ним у складі острів’яни мало що створили до перерви у Неаполі – а другий тайм з Італією вони взагалі провалили. Хоча у тіфозі “Скуадри Адзурри” теж було немало питань щодо якості стартової 11-ки..

Ми залишимось оптимістами. Збірна України – не дворовий колектив, а збірна Англії ще не так давно пропускала чотири голи від Угорщини на Вемблі (причому майже основним складом). Так, буде важко. Так, за Караваєва, Сватка і Матвієнка варто помолитись (особливо на стандартах), але у матчах проти “трьох левів” будь-який середняк матиме проблеми.

Це не значить, що здобути потрібний результат неможливо. Ставимо на нічию!

Золоті 70-ті: без Динамо, зате з вусатим дядьком екс-тренера збірної України і шотландцем, який випередив Кварцяного

Source: football24.ua

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *