Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Футбол

Борг росте, менеджмент тікає, Хаві зневажений: Барселону топить її власний президент

Зміст

Санта-Барбара з Хаві

Максимально незграбна історія навіть за мірками “Барселони”.

Хаві ж сам хотів піти — ще 28 січня оголосив, що в кінці сезону покине клуб.

Ну, не знала людина, як покращити результати, з ким не буває. Розгром в Суперкубку, виліт з Кубка короля, домашні 3:5 з “Вільярреалом” знищили надії “Барси” на гарний сезон.

Лапорту, однак, ніби заклинило — він вмовляв і вмовляв тренера лишитися, у тому числі й публічно.

І що було далі? Коли Хаві 25 квітня нарешті піддався на вмовляння — авжеж, даремно — Лапорта майже негайно спротивив тренера.

Ну так, “Барса” за пару тижнів програла “Реалу”, “ПСЖ” та “Жироні”, але хіба вона їх перемагала взимку, коли Хаві вперше заговорив про відставку? І чому тоді його вмовляли залишитись? Перемога над “мертвим” “Наполі” затуманила очі?

Хаві, звісно, теж “красень” – перед “Альмерією” виказав босам і за за трансфер Вітора Роке, і за оренду Еріка Гарсії до “Жирони”, ще й фанів змусив пити з гіркої криниці.

“Ви повинні розуміти, що ми перебуваємо в кризі, особливо з економічної точки зору. Наша фінансова ситуація не така, як 20 років тому, коли менеджер міг сказати: “Я хочу підписати цього, цього і цього”. Зараз ми пристосовуємось”.

Після такого навіть сліпі побачили — попри всі заяви, “Барсу” роз’їдають конфлікти.

І раз так, то Хаві дійсно мав піти, але навіщо ж так паскудно!? Навіщо шукати тренера за спиною? Ернандес дізнався, що його виганяють, від третіх осіб, а коли попросив про зустріч, Лапорта відмовив. Двічі.

Лише на третій раз він прийшов удвох з Деку, щоб за три хвилини повідомити — все, ти звільнений.

Клуб навіть не дочекався останнього туру, аби оголосити про це світу.

Таке-от відношення до легенди, що провела за “Барсу” 767 матчів, забила 85 голів, а тоді прийняла команду в руїнах після Сетьєна та Кумана, і за півтора роки підняла з 9-го місця Ла Ліги на 1-е.

Менеджмент розбігається

Ще до Хаві з “Барси” тихо повтікали її директори.

Йорді Кройф та Матеу Алемані були ідеологами трансферного літа-2022. Це вони безкоштовно підписали Алонсо, Бельєріна, Кесьє, Крістенсена; забрали Кунде в боротьбі з “МЮ”, виконали забаганку Лапорти і привезли Левандовського.

Кройф, писали, був проти трансфера Роберта через кабальні умови, але його не почули.

Коли ж Йорді “зарубали” ще низку потенційних новачків — він махнув на все рукою.

Те саме зробив Алемані, який відповідав за переговори. Його останніми угодами стали Жоау Канселу та Жоау Фелікс — неідеально, але обоє прийшли в оренду.

Тим часом Деку, якому Лапорта довірив трансфери далі, у січневе вікно привіз 18-річного Вітора Роке за 30 млн і ще 31 бонусами.

Хоч хтось вірить, що у бразильця нема частки в цьому трансфері? Що це просто помилка?

Лапорта, однак, на стороні Деку, бо той на все киває. Кройф мав характер, вважав “Барсу” своїм домом. Алемані теж не мовчав і опирався на авторитет — якось він кілька років тримав “Мальорку” в еліті взагалі без власника.

Навіть бухгалтери вже розбігаються, як-от віце-президент Едуард Ромеу. “Пішов через інші професійні зобов’язання” – написав клубний сайт, але The Athletic рознюхав, що відповідальний за фінансову складову посварився із Лапортою і не бачить для клубу виходу. Та й хто взагалі бачить?

Усе, як в першу каденцію, коли від Лапорти втекли Марк Інгла, Чікі Бегірістайн та нинішній мозок City Group Ферран Соріано.

Важелі дали збій

130 млн євро треба десь знайти “Барсі” до 30 червня, інакше крах.

Пам’ятаєте геніальний план Лапорти по розпродажу акцій дочірніх компаній “Барси”, як-от Barca Studios? Так-от компанії, які їх “купили”, не заплатили гроші.

Німецька Libero вже прострочила 40-мільйонний платіж, з нею йдуть безнадійні суди.

Ще дві компанії Socios та Orpheus мають заплатити по 30 млн кожна до кінця поточного півріччя, і ймовірність аналітики розцінюють як “невисоку”.

Решту 30 млн дірки забезпечила погана відвідуваність на “Монжуїку” – лише 40 тисяч замість очікуваних 55.

Ви спитаєте — а що ж буде, якщо не знайти ці 130 млн? А буде те, що “Барсі” не дозволять заявити навіть орендованих та вільних агентів. Понад те, 30 червня із заявки випадуть Вітор Роке, який зараз займає місце травмованого Гаві, та Іньїго Мартінес.

“Ми працюємо над досягненням правила 1:1 для підписання нових гравців”, — сказав Лапорта в квітні. “Ла Ліга сказала нам, що ми на правильному шляху”.

Поки він це говорив ліга опустила стелю зарплат “Барси” з 648 до 204 млн євро при тому, що реально клуб платить гравцям 492 млн — просто уявіть, скількох треба продати, щоб вписатися перед новим сезоном.

І навіть це ще не все, бо ставка Лапорти на Суперлігу всерйоз розізлила УЄФА та Ла Лігу, і ті відмовляються визнавати гроші, отримані від продажу майбутніх доходів, у фінансовій звітності “Барси”, а це, на секунду, 867 млн євро.

Лапорта намагався це оскаржити, подав до суду, але отримав лише 500 тисяч штрафу.

Якщо УЄФА впреться, а це цілком реально, каталонців можуть викинути з Ліги чемпіонів, у регулятора є зачіпка.

Флік прийде — порядок не наведе

А може й не прийде.

Тут Bild цікавий інсайд викотила, що Гансі Флік в “Барселоні” хоче бачити Йозуа Кімміха, Джеремі Фрімпонга, Давида Раума та Дані Ольмо.

Виглядає так, що тренер не розуміє, куди його запрошують. А що, коли він дізнається правду?

Та й до сумісності теж море питань. “Барсі” в її кризі треба сильний спец, а хто такий Флік? За спиною в нього 2/3 ідеального сезону 4 роки тому, коли “Баварія” виграла ЛЧ у лісабонському “баблі”.

Вже через півроку рекордмайстери Фліка вилетіли з ЛЧ від “ПСЖ”, а він подав у відставку, чим дуже розлютив Улі Хенесса.

Ще за тим Флік очолив збірну Німеччини, де так файно вшанував ЛГБТ, що команда розсварилась і не вийшла з групи в Катарі.

Ну так, футбол Фліка в кращих проявах схожий на бульдозер — майже 3 голи за матч. Робоча схема: 4-2-3-1, усі спрямовані на контроль м’яча і натиск. Фулбеки розташовані широко, вінгери найчастіше теж — і усі вони навішують. В сезоні-2020/21 “Баварія” виконувала 24,4 верхових подач за 90 хвилин — рекорд у Європі до радості Левандовського. При цьому оборона залишалась крихкою і пропускала понад гол за матч.

Характер? Інсайдери з роздягальні “Баварії” називають Гансі “простим чоловіком зі зрозумілими інструкціями”.

Яку рису не візьми — усі не для “Барси”, яка й так добре атакує, не вміє захищається і до всього є вкрай токсичним місцем, де “простий чоловік” нічого не зрозуміє.

Та й, зрештою, не так це важливо. Ну, не буде Фліка — призначать Рафу Маркеса, і що?

Розпродаж обов’язковий, важелі не діють, публіка відвертається. Клуб посварився чи не з усіма своїми легендами, а кращі менеджери розбіглись. Найбільші зарплати в команді — у 36-річного Левандовського та 34-річного Гюндогана; найдорожчий новачок — нападник, що забив за півроку 2 голи.

Президент клубу опустився до рівня “сосьо” і вимагає переграти Класіко, бо йому здалося, що був гол. І до всього треба знайти 130 млн до 30 червня…

Ла Масія та жіноча команда – ось і все, що залишилось здорового.

Іноді складається враження, що Перес “купив” не суддів, а лідерів “Барси”. Так було з Бартомеу, і те саме зараз із Лапортою.

Джерело: ua-football.com

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *