Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Технології

AnTuTu розкриває список 10 найпотужніших Android-смартфонів у світі

Перетин кордону в Україні: правила для чоловіків віком 18-60 років

У зв’язку з воєнним станом та мобілізацією в Україні існують певні обмеження щодо перетину кордону, особливо для чоловіків віком 18-60 років. Заборона виїзду з країни стосується цієї вікової групи, але є кілька винятків.

Адвокат Роман Сацик надав відповідь на питання, чи може чоловік без військового квитка перетнути кордон у 2024 році, навіть при наявності відстрочки.

«Згідно з законом, для перетину кордону необхідно мати певний набір документів, але окрім цього, при виїзді з України чоловікам потрібно мати довідки з Територіального центру комплектування (ТЦК) та військово-облікові документи з записом про відстрочку», – пояснив Р. Сацик.

Також адвокат зазначив, що якщо чоловік не має військового квитка, але є підстави для виїзду за кордон, він все ж зможе перетнути кордон.

Категорії чоловіків, які можуть виїхати за кордон

1. Виховують дітей самостійно

Якщо чоловік самостійно виховує дитину до 18 років, йому потрібно мати свідоцтво про народження дитини та документи, що підтверджують його статус батька-одинака, а також рішення суду про позбавлення матері батьківських прав або документ, що засвідчує зникнення матері безвісти.

2. Чоловіки, яких зняли з обліку за станом здоров’я

При виїзді з країни, крім стандартних документів, таких як довідка з ТЦК та військово-облікові документи, необхідно мати висновок медкомісії про непридатність до служби або довідку про інвалідність. Водночас, чоловіки з приміткою про обмежену придатність не мають права залишати Україну під час воєнного стану.

3. Чоловіки з інвалідністю – I, II, III групи

Громадянин повинен мати довідку про групу інвалідності (форма No157-1/о), посвідчення, що підтверджує його статус, та пенсійне посвідчення.

4. Військовослужбовці, які виїжджають за кордон на лікування, реабілітацію та навчання

Для виїзду потрібно мати направлення на лікування та лист від МОЗ, що закордонний заклад приймає вас на лікування або реабілітацію. Щодо навчання, необхідну інформацію про документи можна отримати від військової частини, яка займається оформленням виїзду за кордон.

5. Чоловіки, які супроводжують людей з інвалідністю I або II групи чи хворого родича

Для виїзду потрібно мати документ, затверджений лікарсько-консультативною комісією або висновок лікаря. Варто зазначити, що перетнути кордон можна лише в супроводі особи з обмеженими можливостями. Це також стосується випадків, коли ви їдете доглядати за хворим родичем (дружиною, дитиною або батьком).

6. Виїзд на постійне місце проживання

Людина може виїхати з України, якщо має постійне місце проживання за кордоном і може це документально підтвердити. Відповідні відмітки повинні бути внесені в паспорт.

7. Чоловіки з трьома і більше дітьми до 18 років

Крім стандартних документів, чоловіки повинні пред’явити свідоцтва про народження дітей, рішення органу опіки та піклування або підтвердження батьківства членів родини, а також свідоцтво про шлюб або розірвання шлюбу.

Варто зазначити, що перетнути кордон можна лише в разі, якщо ви доглядаєте за всіма дітьми до 18 років. Прикордонникам також потрібно мати документи, що підтверджують цей факт.

8. Волонтери

Інформація про волонтерів має бути включена до програми “Шлях”. Додаткову документацію, що підтверджує перевезення вантажу, медичного приладдя або гуманітарної допомоги для збройних сил, також можна надати.

9. Водії

За кордон можуть виїжджати водії компаній, які мають ліцензію на міжнародні вантажні перевезення. Крім того, інформація про компанію повинна бути розміщена в системі Укртрансбезпеки.

10. Спортсмени та тренери

Спортсмени та тренери можуть їздити на офіційні матчі чи тренування, але для цього потрібен дозвіл. Відповідні рішення можна отримати в Міністерстві спорту.

11. Працівник культури

Метою візиту може бути збір коштів, благодійний концерт або представлення України у світі. Для цього потрібен дозвіл, офіційна заява на виїзд з країни та запрошення від організатора заходу за кордоном.

12. Моряки та залізничники

Люди, які працюють на міжнародних рейсах як моряки або залізничники, можуть виїжджати за кордон. Для цього потрібно мати трудовий договір, лист від судновласника або оператора про укладення контракту та інші документи, що підтверджують це.

Висновок

У зв’язку з воєнним станом та мобілізацією в Україні існують обмеження щодо перетину кордону для чоловіків віком 18-60 років. Однак, існують категорії чоловіків, які можуть виїхати за кордон, такі як ті, хто виховує дітей самостійно, хто має проблеми зі здоров’ям, хто має інвалідність, волонтери, водії, спортсмени, працівники культури, моряки та залізничники. Перед виїздом необхідно мати всі необхідні документи та довідки. Важливо дотримуватися правил та обмежень, які встановлені законодавством.

Джерело: Tehnofan

Джерело: tehnofan.com.ua

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *