Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Фото цікавого зіткнення пари галактик у формі пінгвіна та яйця, представлене NASA
Технології

Фото цікавого зіткнення пари галактик у формі пінгвіна та яйця, представлене NASA

Дві галактики Arp 142 злиттям перетворюються в одну

На новому зображенні, опублікованому NASA, показана пара галактик Arp 142, які знаходяться на відстані 325 млн світлових років від Землі. Ці галактики вже мільйони років перебувають у процесі злиття і поступово перетворюються в одну галактику. Цей процес злиття призвів до незвичайної форми однієї з галактик.

За даними астрономів, космічний телескоп Джеймса Вебба (JWST) надав найчіткіше зображення Arp 142 – пари змішаних галактик, які нагадують космічного пінгвіна, що охороняє яйце. Ці галактики почали злиття близько 25 млн років тому і знаходяться на відстані 325 млн світлових років від Землі.

Пара змішаних галактик, схожих на космічного пінгвіна, який охороняє яйце / Фото: Live Science

Галактика NGC 2936 має форму пінгвіна, а сусідня галактика, видна на зображенні зліва, нагадує яйце своєю овальною формою. Гравітаційна взаємодія між галактиками призвела до того, що пінгвін почав активно формувати нові зорі. Ділянки, де молекулярні хмари стискаються під дією гравітації й утворюють нові зорі, сконцентровані в дзьобі та хвості космічного птаха.

Менша галактика NGC 2937 є еліптичною галактикою, яка майже не змінилася після початку злиття з NGC 2936. Хоча галактика яйце виглядає набагато меншою за пінгвіна, у двох галактик майже однакова маса. Тому ще не відбулося повне поглинання пінгвіном свого яйця.

Нове зображення Arp 142 було створено на основі даних з камер ближнього і середнього інфрачервоного діапазону телескопа Вебб.

Висновок

Злиття галактик Arp 142 призводить до формування нової галактики, яка нагадує космічного пінгвіна, що охороняє яйце. Гравітаційна взаємодія між галактиками спричиняє активне формування нових зірок. Нове зображення Arp 142, отримане за допомогою телескопа Вебб, дозволяє ретельніше вивчити цей процес.

Цитата автора:

“Arp 142 – це захоплююче свідчення про те, як гравітаційна взаємодія може впливати на форму та розвиток галактик. Це нагадує нам про складні процеси, які відбуваються в космосі і допомагають нам краще зрозуміти нашу Всесвітню систему”, – зазначає автор статті.

Джерело: tsn.ua

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *