Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Технології

Крижаний театр тіней. Як телескоп “Джеймс Вебб” шукає витоки життя у космосі – BBC Україна

  • Джонатан Амос
  • Науковий кореспондент BBC

Автор фото, NASA/ESA/CSA/M.Zamani/F.Sun/Z.Smith/Ice Age Team

Космічний телескоп “Джеймс Вебб” дістався до найтемніших і найхолодніших районів космосу, де він шукатиме витоки створення планет – і, можливо, навіть життя.

Нове зображення, яке зробив “Вебб”, показує сегмент молекулярної хмари Хамелеон I, розташованої приблизно за 630 світлових років від Землі.

Саме тут, за температури приблизно до -260C, Вебб виявив раніше небачені крижинки.

Згодом з таких хмар утворяться зірки, а навколо них – планети. Й до їхнього складу увійдуть хімічні елементи, за якими зараз спостерігає “Вебб”.

Етап цього процесу можна побачити у верхньому лівому куті зображення.

Помаранчевий вигин угорі – це протозірка, тобто зірка у процесі формування, яка відтягує на себе матерію з хмари.

Помаранчеві зірки під нею – більш зрілі та достатньо яскраві, щоб створити шість характерних променів, знайомих нам із інших знімків “Вебба”, які він зміг зробити завдяки своєму спеціальному сегментованому дзеркалу.

телескоп "Джеймс Вебб"

Однак метою “Вебб” є не вони – саме тому на фото вони знаходяться збоку. Телескоп вдивляється у крижинки у підсвіченій зірками блакитній хмарі Хамелеон I.

Коли світло від цих об’єктів проходить крізь хмару, частину його поглинають ці крижинки, і таким чином проявляють свій склад.

“Це схоже на театр тіней”, – каже докторка Мелісса Маклюр з Лейденського університету в Нідерландах.

“Є певна форма, яка створює тінь. Лід поглинає світло на певних довжинах хвилі, і потім ми дивимося на них у спектрі, щоб побачити, які там є хімічні речовини”, – розповіла вона BBC News.

Цю роботу у “Веббі” передусім виконують спектрометри ближнього та середнього інфрачервоного діапазонів (NIRSpec і MIRI), а також частково камера ближнього інфрачервоного діапазону (NIRCam), яка створила чудове зображення у верхній частині сторінки.

Крім простих льодів, таких як вода, вуглекислий газ, чадний газ, аміак і метан, “Веб” бачить кілька інших сполук, зокрема карбонілсульфід і складніший органічний лід метанол. Також є сліди хімічних речовин з декількома атомами вуглецю, таких як ацетон, етанол і ацетальдегід.

Астрономам набагато легше побачити ці речовини в космосі у газоподібному стані. Однак “Вебб” відкриває нові можливості, розглядаючи їх у твердому стані льоду.

Це допоможе вченим, коли вони намагатимуться зрозуміти, звідки походять хімічні елементи, з яких виникло життя на нашій планеті.

“Попри те, що ми виявили більше льоду, ніж повідомлялося раніше, кількість “легких елементів” (вуглецю, водню, кисню, азоту та сірки), присутніх у ньому, все ще менша, ніж ми очікували”, – каже докторка Гелен Фрейзер з Відкритого університету в Британії.

“Для астрономів це дуже захопливо, адже свідчить про те, що ми ще не все розуміємо у міжзоряній хімії; і це змушує нас не лише продовжувати спостереження, але й експериментувати в лабораторії”, – каже науковиця.

Поблизу новоутвореної зірки крижані частинки пилу, як у Хамелеоні I, здебільшого випаровуються, але на більшій відстані вони можуть зберігатися і з’єднуватися між собою, утворюючи комети.

За словами доктора Мартіна Маккустра з університету Геріот-Ватт у Британії, такі комети можуть мати великий хімічний запас, який вони згодом можуть перенести на планети.

“Вважають, що у випадку Землі “вантаж”, який доставили комети, став частиною “органічного супу”, з якого розвинулося життя”, – сказав BBC News

Телескоп “Джеймс Вебб” є спільним проєктом космічних агентств США, Європи та Канади.

Хочете отримувати головні новини в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram або Viber!

Source: news.google.com

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *