Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Технології

NASA представила знімки вивержень вулканів на супутнику Юпітера

NASA показала знімки вивержень вулканів на супутнику Юпітера

Станція “Юнона” передала на Землю знімки найбільш вулканічно активного світу в Сонячній системі. Під час зближення із супутником Юпітера Іо апарат помітив сліди вулканічних викидів, повідомляє Science Alert.

Це було друге зближення “Юнони” з Іо. Метою прольотів апарату повз супутник Юпітера було отримання нових даних про процеси, що відбуваються під його поверхнею.

Іо – це “змучений супутник”, його штовхають і тягнуть конкуруючі сили. З одного боку на нього впливає маса Юпітера, а з іншого – два його супутники, Європа та Ганімед. І це гравітаційне “перетягування каната” викликає тертя у всьому світі, оскільки його тягне то в один бік, то в інший. Тертя нагріває Іо і викликає вулканічну активність на ній.

На поверхні супутника знаходиться близько 400 вулканів, що діють. І одне із їхніх вивержень можна побачити на знімку, який зробила “Юнона”.

За даними NASA, Іо лише трохи більша за Місяць, але вулкани на ній дійсно великі і можуть викидати фонтани лави на десятки кілометрів навколо. Так, найбільший вулкан супутника Локі Патера приблизно вдвічі більший за Мауна-Лоа, найбільший діючий вулкан на Землі.

Раніше вчені заявили про те, що новонароджений Юпітер був настільки яскравим і гарячим, що опромінював чотири своїх супутника таким інтенсивним світлом, що випаровував на них воду і позбавляв їх летючих речовин. Це може пояснити дивний склад галілеєвих супутників планети.

“Юнона” продовжує досліджувати Юпітер та його супутники, надаючи нам унікальні знімки і нові дані про цю загадкову планету.

Цитата автора сайту: “Виверження вулканів на супутнику Юпітера – це захоплююче явище, яке допомагає нам краще розуміти природу нашої Всесвіту.”

Висновок автора сайту: Знімки вивержень вулканів на супутнику Юпітера, зроблені станцією “Юнона”, розкривають перед нами захоплюючу красу і загадковість цього світу. Дослідження NASA допомагають нам краще розуміти процеси, що відбуваються на Юпітері та його супутниках.

Джерело: zn.ua

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *