Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Технології

Розробник Oculus створив VR-хедсет, що вбиває. Навіщо він це зробив і до чого тут аніме – SPEKA

Американський підприємець і засновник Oculus VR Лакі Палмер створив VR-хедсет для геймерів, який вбʼє вас, якщо загине ваш персонаж у грі. Не поспішайте називати Палмера скаженим вченим, бо розробка, що імітує NerveGear з манги та аніме Sword Art Online, лишається єдиним прототипом і не планується до випуску (та це було б незаконно). 

За допомогою оригінальної офісної дрібнички Палмер піднімає питання про те, до якої межі реалістичності можуть дійти ігри, особливо зі зростанням цікавості корпорацій (на тебе дивимось, Марку) до створення метавсесвіту та прагненням геймерів якомога повніше відчувати усе, що відбувається з персонажем у грі. 

Чому саме зараз? Тому що саме у листопаді 2022 року стався Інцидент у Sword Art Online. Згідно з сюжетом новели Рекі Кавахари, 6 листопада скажений вчений (а отут це справедливе звинувачення, хоча вчений і вигаданий) заточив у грі тисячі геймерів, що підключилися до улюбленої MMORPG гри через VR-сети NerveGear. Правила гри виявилися простими: пройшов — вільний, помер — то помер. 

NerveGear до і після

У пості у своєму блозі, привʼязаному до історичної для фанатів SAO дати, Палмер розмірковує над тим, як життя іноді імітує вигадку, якщо реліз вигадки вийшов вчасно. 

Концепція Sword Art Online гри-пастки, у якій вмираєш по-справжньому, не нова. Всі ми памʼятаємо «Королівську битву», «Голодні ігри», «Того, хто біжить лабіринтом», навіть торішню «Гру в кальмара», яка миттєво стала феноменом і так само легко забулася (майже як Clubhouse). 

Але Sword Art Online пощастило з таймінгом. Реліз аніме-адаптації популярної манги співпав з зростанням популярності Oculus – збір на Kickstarter на Oculus Rift DK1 стартував в той самий день, коли вийшов четвертий епізод аніме. 

“Популярність SAO вилилася у те, що отаку захопилися Oculus, особливо в Японії, яка швидко стала нашим другим за величиною ринком. У свою чергу, існування Rift зробило саму SAO набагато правдоподібнішою та обґрунтованішою – історія, яка була написана у світі, де VR була мертвою технологією, стала до лячного реалістичною”, – зазначає Палмер. 

Тисячі людей писали мені «А ви бачили Sword Art онлайн? Коли ви зробите справжній NerveGear?»

творець Oculus Лакі Палмер

Ентузіазм отаку зрозуміти можна – Oculus SDK був найближчим (хоч і набагато менш смертельним) аналогом World Seed зі Sword Art Online – ПЗ, яке дозволяло будь-кому створювати неймовірно деталізовані, прекрасні VR-світи. 

Ті, хто бачив аватар Цукерберга у метавсесвіті та чув про скандал з колінцями, вже зрозуміли, в чому тут закавика. 

Марк вперше дає нам відчути справжній іспанський сором у метавсесвіті

«Хороша новина – наш NerveGear наполовину готовий. Погана новина – у нас вийшло зробити лише ту його половину, що вбиватиме вас за програш. На ідеальні VR-світи доведеться почекати ще кілька десятків років». 

У SAO NerveGear – це обладнаний прямим нейронним інтерфейсом VR-девайс, який дозволяє безпомилково імітувати реальність – і створювати нову. Також NerveGear здатен вбити користувача.

“Мене завжди цікавила ідея пов’язати своє реальне життя з віртуальним аватаром завжди захоплювала мене – ви миттєво підвищуєте ставки до максимального рівня та змушуєте людей в корені переглянути те, як вони взаємодіють із віртуальним світом та гравцями в ньому. Лише загроза серйозних наслідків може зробити гру питанням життя і смерті для вас і решти учасників”, – пояснює Палмер. 

Як працює NerveGear Палмера: три заряди вибухівки + ваш мозок

Звісно, прототип Палмера функціонує за принципом, відмінним від оригінального NerveGear.

Аналог NerveGear від Палмера. Не можу дивитись ні на що, крім вибухівки Аналог NerveGear від Палмера. Не можу дивитись ні на що, крім вибухівки

У грі SAO NerveGear містив мікрохвильовий випромінювач, який можна було перевантажити настільки, щоб зробити смертельним для гравця. Згідно з сюжетом, творець SAO та самого NerveGear Акіхіко Каяба зміг приховати цей факт від своїх співробітників, регуляторів і партнерів-виробників. 

“Я досить розумний хлопець, але я не міг придумати жодного способу створити дещо подібне без приєднаних до хедсету гігантських шматків обладнання. Замість цього я використав три модулі заряду вибухівки, які я зазвичай використовую для іншого проекту, прив’язавши їх до вузькосмугового фотосенсора, який здатен виявляти, коли екран блимає червоним із певною частотою. Коли на екрані зʼявляється Game Over, заряди спрацьовують, миттєво знищуючи мозок гравця”, – пояснює Палмер. 

Звідки Палмер взяв вибухівку

Після продажу Oculus Facebook Inc. (тепер Meta) за $2 млрд Палмер заснував і досі керує Anduril Industries – компанією, яка розробляє технології для військових відомств і охорони кордонів.

Anduril виробляє зокрема бойові та розвідувальні дрони. Тож доступ до вибухівки для маленького проєкту для душі у Палмера вірогідно є (якщо в прототипі справді є вибухівка – адже розробник так і не наважився сам вдягти своє «дитинча», та і відео тестування ми не маємо.

Палмер тим часом визнає, що у пристрою є недоліки – оригінальний NerveGear мав механізм, що не давав зняти його до кінця гри. Також можливі помилки у процедурі визначення, програв користувач чи ні. 

«Наскільки я знаю, на сьогодні це перший невигаданий VR-девайс, який здатен вбити користувача. Але він не стане останнім», – завершує свій пост Палмер. 

50 UAH 150 UAH 500 UAH 1000 UAH 3000 UAH 5000 UAH

Source: news.google.com

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *