Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Технології

Телескоп James Webb виявив найвіддаленішу галактику у Всесвіті

Вчені знайшли найвіддаленішу галактику у Всесвіті за допомогою космічного телескопа James Webb

Група астрономів, використовуючи космічний телескоп James Webb від NASA/ESA/CSA, виявила найвіддаленішу галактику у Всесвіті. Про це повідомляє Європейське космічне агентство (ESA).

Одна з галактик, попадаючи у кадр камери ближнього інфрачервоного діапазону NIRCam телескопа James Webb, отримала назву JADES-GS-z14-0.

Ця галактика має червоний зсув у 14,32, що робить її найвіддаленішою відомою галактикою у Всесвіті наразі. За даними вчених, цей показник відповідає часу у 290 мільйонів років після Великого вибуху.

Фото: ESA

Червоний зсув – це зсув спектральних ліній хімічних елементів у червоний (довгохвильовий) бік.

За останні два роки вчені використовували космічний телескоп James Webb, щоб досліджувати період після Великого вибуху, коли народилися перші галактики, який астрономи називають “Космічним світанком”. Ці галактики надають важливу інформацію для розуміння процесів, які відбувалися, коли Всесвіт був дуже молодим, зокрема про зміни газу, зірок та чорних дір.

На зображенні, крім галактики JADES-GS-z14-0, можна побачити тисячі маленьких галактик різних форм і кольорів на чорному фоні космосу. Також видно яскраву зірку з дифракційними шипами на передньому плані зображення, розташовану внизу ліворуч.

Космічний телескоп NASA/ESA Hubble раніше сфотографував спіральну галактику NGC 4731, розташовану в сузір’ї Діви за 43 мільйони світлових років від Землі.

Висновок

Використовуючи космічний телескоп James Webb, астрономи знайшли найвіддаленішу галактику у Всесвіті. Це відкриття надає важливу інформацію для розуміння процесів, які відбувалися у Всесвіті, коли він був дуже молодим. Це крок вперед у нашому дослідженні космосу та розумінні його походження і розвитку.

Джерело: ukrinform.ua

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *