Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Вчені встановили походження астероїда, що спричинив вимирання динозаврів
Технології

Вчені встановили походження астероїда, що спричинив вимирання динозаврів

Астероїд-вбивця, що знищив динозаврів, прилетів на Землю з-за Юпітера

Науковці виявили, що астероїд-вбивця, який 66 мільйонів років тому знищив динозаврів, прилетів на Землю з-за Юпітера. Дослідження ударного кратера розкрили наявність рутенію – рідкісного елементу, який зустрічається в астероїдах, що знаходяться між орбітами Марса і Юпітера.

Відкриття про походження астероїда

Вчені виміряли вміст ізотопів рутенію в зразках з ударного кратера астероїда, що створив кратер Чиксулуб, а також з п’яти шарів земної кори, утворених від ударів інших космічних тіл. Результати дослідження показали, що астероїд, який створив кратер Чиксулуб, мав склад, схожий на вуглецеві хондрити – метеорити C-типу. Тим часом, інші шари свідчили про падіння астероїдів кремнієвого S-типу, що походять з внутрішніх частин Сонячної системи.

Цікаво, що архейські шари, віком від 3,5 до 3,2 мільярда років, також мали склад, схожий на астероїд, що створив кратер Чиксулуб, що свідчить про їхнє походження з віддалених частин Сонячної системи.

Нові висновки щодо вимирання динозаврів

Раніше вчені припускали, що причиною вимирання динозаврів стало падіння уламка довгоперіодичної комети, яка почала руйнуватися від зближення з Сонцем. Проте, нові дослідження показують, що астероїд-вбивця, що прилетів з-за Юпітера, був відповідальний за їхнє вимирання.

Під час дослідження вчені також виміряли температуру кратера Чиксулуб, яка досягла 330 °C наприкінці крейдяного періоду. Результати дослідження також показують, що внаслідок удару астероїда було виділено менше вуглекислого газу, ніж передбачалося раніше.

Висновок

Дослідження ударного кратера астероїда, що знищив динозаврів, розкрили його походження з-за Юпітера. Це нове відкриття дає нові висновки щодо причин вимирання динозаврів і підтверджує важливість вивчення космічних об’єктів для розуміння історії нашої планети.

Цитата автора сайту: “Астероїд-вбивця, що прилетів з-за Юпітера, розкриває нові деталі про вимирання динозаврів і підтверджує важливість космічних досліджень для розуміння історії нашої планети.”

Джерело: tsn.ua

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *