Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Технології

Вчені виявили найбільш активну чорну діру, яка споживає Сонце за один день

Астрономи відкрили найбільшу чорну діру, яка поглинає матерію еквівалентну масі Сонця

Австралійські астрономи з Австралійського національного університету виявили надмасивну чорну діру, яка здатна поглинати за день стільки матерії, скільки важить наше Сонце. Маса цієї чорної діри вже досягла 17 мільярдів Сонць.

За даними дослідження, опублікованого в науковому журналі Nature Astronomy і повідомленого на сайті Science Alert, ця чорна діра, якій було присвоєно назву J0529-4351, є найбільш «голодною» чорною дірою, виявленою людством. Вона зростає настільки швидко, що майже досягла максимальної кількості матерії, яку вона може накопичити.

Цю надмасивну чорну діру було виявлено в «космічному полудні» (cosmic noon), приблизно через 1,5 мільярда років після Великого вибуху. Її світло подорожувало понад 12 мільярдів років, щоб досягти Землі, що зробило її масу еквівалентною 17-19 мільярдам мас Сонця. Варто зазначити, що це не найбільша чорна діра, виявлена людством.

Найшвидша швидкість поглинання матерії

Швидкість, з якою ця чорна діра поглинає речовину навколо себе, може пролити світло на її колосальний розмір. Вчені розрахували, що ця чорна діра зростає зі швидкістю близько 370 мас Сонця на рік, що наближається до межі Еддінгтона – максимальної стабільної швидкості, з якою чорна діра може «харчуватися».

Зазвичай надмасивні чорні діри знаходяться в центрі галактик – великих гравітаційних згустках. Такі чорні діри можуть перевищувати масу Сонця мільйони й мільярди разів.

Учені поки що не знають, як саме утворюються надмасивні чорні діри. Менші чорні діри, що мають масу кілька десятків Сонць, утворюються в результаті колапсу ядра масивних зірок. Вони можуть зростати через зіткнення з іншими чорними дірами. Але такий механізм формування надмасивних чорних дір виглядає неефективним, особливо на початку історії Всесвіту.

Висновок

Ця відкриття австралійських астрономів свідчать про наявність надмасивних чорних дір, які здатні поглинати величезні кількості матерії. Чорна діра J0529-4351 є найбільш «голодною» чорною дірою, виявленою до цього часу. Її швидкість росту і поглинання матерії вражає своїми параметрами. Дослідження таких надмасивних чорних дір допоможуть краще зрозуміти процеси утворення та розвитку Всесвіту.

Цитата автора сайту: “Астрономи з Австралійського національного університету виявили надмасивну чорну діру, яка здатна поглинати за день стільки матерії, скільки важить наше Сонце. Це відкриття свідчить про наявність надмасивних чорних дір, які грають важливу роль у формуванні та розвитку Всесвіту.”

Джерело: hromadske.ua

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *