Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Технології

Виявлено “кам’яний попкорн” на Марсі: що це може означати?

Марсохід Perseverance знаходить незвичайну породу на Марсі, що свідчить про минуле існування води

Марсохід Perseverance прибув на нову локацію на Червоній планеті – Bright Angel. Тут він знайшов незвичайний вид породи, яку вчені називають «кам’яний попкорн». Він є ще одним доказом того, що у минулому в кратері Єзеро існувала рідка вода, повідомляє Science Alert.

Місія Perseverance: пошуки слідів життя і середовища, сприятливого для нього

Місія Perseverance зосереджена на пошуках слідів життя минулого Марса. Поряд з пошуком скам’янілих слідів життя, ровер також шукає ознаки присутності середовища, яке могло б підтримувати життя. Саме тому він працює у кратері Єзеро, який у минулому був озером.

Perseverance знаходить кам’яний попкорн у регіоні Bright Angel

На 1175 сол своєї місії Perseverance прибув у регіон Bright Angel. Цей регіон є частиною русла річки, яка у минулому впадала у кратер Єзеро. Цей регіон відомий своїми скелястими породами, які є відкладеннями, що заповнили канал, або ще більш древньою породою, оголеною річкою.

Поки Perseverance рухався до Bright Angel, команда місії могла спостерігати кілька світлих камінців вдалині. Але шлях до нового місця призначення був нелегким, ровер зіткнувся з полем валунів, рух яким був настільки складним, що оператори змінили шлях марсохода.

«Ми починали рух паралельно каналу наприкінці січня і досягли досить хороших результатів, але потім валуни стали більшими і численнішими. Якщо раніше понад 100 метрів марсохід міг подолати за один марсіанський день, тепер він міг проїжджати лише десяток метрів за той самий відрізок часу», — заявив заступник керівника відділу стратегічного планування маршруту Perseverance Еван Грейзер.

Кам’яний попкорн як свідчення минулого існування води

Деякі з виявлених каменів були заповнені сферами, через що їх назвали «кам’яний попкорн». Скелі також сповнені відкладень, що нагадують мінеральні жили. Вони виникають, коли вода переносить мінерали через породу та заповнює її.

Мінеральні жили часто зустрічаються на Землі, але вони також були виявлені в інших регіонах Марса.

Кам’яний попкорн може вказувати на присутність води в минулому. Як і мінеральні жили, він свідчить, що через цей регіон текла вода.

Наступні кроки Perseverance

Наступний крок – визначити, які мінерали є у цьому кам’яному попкорні. Perseverance продовжить рух Bright Angel, проводячи вимірювання по дорозі. Рішення про те, чи візьме він зразок порід для подальшого відправлення на Землю, буде ухвалено на основі цих вимірювань.

Ранкова паморозь на горах Марса

Раніше вчені помітили ранкову паморозь, яка з’являється на деяких з найвищих гір Марса. Це гігантські вулкани, висота яких перевищує висоту Евересту втричі.

Висновок

Дослідження марсоходом Perseverance продовжуються, і знахідка кам’яного попкорну в регіоні Bright Angel є ще одним доказом минулого існування води на Марсі. Це відкриття може мати велике значення для розуміння можливостей життя на Червоній планеті.

Джерело: Science Alert

Джерело: zn.ua

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *