Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Україна

Москва та Мінськ почали військові навчання в Білорусі. Що вони означають – BBC Україна

Автор фото, Anadolu Agency via Getty Images

У понеділок на території Білорусі розпочалися льотно-тактичні навчання за участю підрозділів збройних сил Білорусі та Росії.

У рамках маневрів планують відпрацювати ведення повітряної розвідки, спільне патрулювання уздовж кордону, авіапідтримку угруповання військ, висадку тактичного десанту, а також доставку вантажів та евакуацію поранених, повідомили у білоруському міністерстві оборони.

“Навчання мають суто оборонний характер”, – заявив перший заступник держсекретаря Ради безпеки Білорусі Павло Муравейко, йдеться у повідомленні у телеграмі міноборони Білорусі.

“Це буде комплекс заходів з підготовки нашої та російської авіації до виконання відповідних бойових завдань”, – додають у повідомленні.

Раніше оголосили, що навчання пройдуть з 16 січня по 1 лютого, до них будуть залучені всі аеродроми та полігони ВПС та військ ППО збройних сил Білорусі.

Тривале нарощування російських військ у Білорусі у поєднанні з бурхливою військовою активністю в країні нагадує про те, що відбувалося там безпосередньо перед вторгненням Росії в Україну 24 лютого, коли Москва використала країну як плацдарм для нападу.

Це викликало в Києві та на Заході побоювання, що Росія може використати свою союзницю для нового наземного наступу на Україну.

Україна постійно попереджала про можливі атаки з боку Білорусі, а президент Володимир Зеленський минулого тижня заявив, що країна має бути напоготові на кордоні з Білоруссю.

У Кремлі заперечують, що чинили тиск на президента Білорусі Олександра Лукашенка, щоб він брав активнішу участь у конфлікті в Україні. Мінськ заявив, що не вступатиме у війну.

Від початку війни Білорусь провела численні військові навчання, зокрема масштабні комплексні навчання наприкінці серпня та низку менших – самостійно або спільно з Росією.

Разом з Москвою Мінськ також долучає до навчань озброєння та військову техніку.

Неофіційні військові моніторингові канали Telegram повідомляють про низку винищувачів, гелікоптерів і військово-транспортних літаків, які прибули до країни з початку року – лише в неділю вісім винищувачів і чотири вантажні літаки. Про це повідомила агенція Reuters, проте зазначила, що їй не вдалося перевірити ці повідомлення.

У міноборони Білорусі повідомили лише, що до Білорусі прибувають “підрозділи” ВПС Росії.

“Під час льотно-тактичного навчання будуть залучені усі аеродроми та полігони ВПС і військ ППО ЗС Білорусі”, – йдеться в повідомленні відомства.

Муравейко зазначив, що ситуація на південному кордоні країни – кордоні з Україною – “не дуже спокійна”, і Україна “провокує” Білорусь.

Водночас експерти називають більш імовірним поясненням військової активності Мінська не безпосередній наступ на Україну, а прагнення відволікти Збройні сили України та змусити їх тримати на своїх північних кордонах значне угруповання, яке таким чином не може брати участь у боях на півдні та сході країни.

Хоча Росія тримає велику кількість сил у Білорусі, вони переважно беруть участь у навчаннях, і малоймовірно, що ці війська можуть бути використані для наступу в Україні, йшлося у звіті британської розвідки минулого тижня.

Banner

Аналіз

Павло Аксьонов

Кореспондент Російської служби Бі-бі-сі

У Білорусі розпочалися спільні з Росією навчання військової авіації. В умовах війни, коли останні кілька тижнів у пресі та соцмережах багато говорять про можливість початку нового наступу на Україну з боку Білорусі, ці маневри привернули до себе пильну увагу. Це цілком зрозуміло – рік тому у Білорусі Росія також зібрала біля кордонів з Україною велике ударне угруповання, пояснюючи це саме навчаннями.

Офіційно заявленою метою навчань є ведення повітряної розвідки, спільне патрулювання повітряного простору уздовж кордону, авіаційна підтримка угруповань військ, висадка тактичного повітряного десанту, доставка вантажів та евакуація поранених. Усі ці цілі відповідають тому, чим може займатися авіація під час бойових дій.

Проте військові експерти мають сумніви – чи зможе Москва повторити наступ на Київ чи в західні області України, навіть якщо переконає Білорусь взяти в цьому участь?

Поки що найпоширеніша оцінка – навіть у об’єднаних російсько-білоруських військ не вистачило б особового складу, техніки та боєприпасів для такого масштабного завдання.

Однак вони, як мінімум, змушують ЗСУ тримати на цьому напрямі сили, які могли б бути використані на більш напружених ділянках, наприклад, на Донбасі. І тому будь-які навчання, наземні чи повітряні, все одно виконують свою роль, зменшуючи можливості ЗСУ на фронті.

Є ще одна обставина, яку, ймовірно, варто враховувати в оцінці намірів російського командування – самий початок війни рік тому також здавався нелогічним та неправильним. Однак вона почалася, і тому небезпека нового наступу, можливо, зберігається – всупереч міркуванням експертів.

Banner

Кремль хоче перехопити ініціативу

Тим часом експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) у своєму зведенні про події на фронті в Україні за 15 січня зазначили, що Росія у найближчі шість місяців намагатиметься перехопити ініціативу і готується до “рішучих стратегічних дій”, щоб покласти край контрнаступальним успіхам України.

За 11 місяців війни, пишуть аналітики ISW, Росія не досягла своїх оперативних цілей: їм не вдалося захопити Київ, Луганську та Донецьку області, утримати Харківську область чи Херсон, а ракетні обстріли, спрямовані на енергетичну інфраструктуру, не деморалізували українське суспільство.

Російський президент Володимир Путін не відмовився від своїх максималістських цілей, тому зараз, на думку аналітиків, він змінює підходи до ведення війни.

Російська армія може спробувати провести великий наступ у районі Луганської області, не виключають аналітики.

Хочете отримувати головні новини в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram або Viber!

Source: news.google.com

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *