Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Україна

У Повітряних силах розповіли про нову тактику ракетних ударів РФ 2 січня й на що був розрахунок | Defense Express

Масована комбінована атака РФ 2 січня 2024 року під час якої було запущено 95 ракет всіх типів та 35 літако-снаряди, більшість з яких була направлена на Київ, продемонструвала нову тактику ворога.

Головний розрахунок у РФ був на те, що запаси зенітних ракет були вичерпані й можливо здійснити прорив ППО просто за рахунок концентрації кількості ракет, які одночасно направляються по одній цілі. Зокрема, як розповів відомчому виданню АрміяInform офіцер Повітряних Сил ЗСУ, ім’я якого не розголошується, росіяни по одній цілі випускали декілька ракет, які йшли не одночасно, а по черзі одна за одною.

Читайте також: Українська компанія “Перший контакт” працює над дронами зі штучним інтелектом

“На кожну ціль росіяни випускали кілька ракет, причому ці ракети йшли не разом, а по черзі. Завдання – завдати максимальних збитків, посіяти паніку і хаос у Києві та в країні в цілому, при цьому росіяни не розрізняють цивільну та військову інфраструктуру. Все, що в межах України, для них підлягає знищенню”, – розповів зенітник.

Загалом, офіційно повідомлялось, що лише по Києву було випущено понад 60 крилатих ракет з 73 та усі 10 “гіперзвукових” Х-47 “Кинжал”.

“Робота по повітряних цілях розподіляється за засобами ураження – починаючи з мобільних груп, озброєних кулеметами і ЗУ-23-2 і далі – установки NASAMS, IRIS-T, SAMP-T і Patriot. Росіяни розраховували, що наше ППО буде нездатне дати відсіч такій масованій хвилі ракет, але вони помилились”, – зазначив офіцер ЗСУ.

Пускова IRIS-T у ЗСУ (фото Командування ПС ЗСУ)

При цьому значну роль у відбитті атаки зіграли зенітні самохідні системи Gepard. Й мова йде не лише про відбиття першої хвилі атаки, яка складалась з Shahed-ів. Саме на рахунку цієї німецької системи – значна кількість крилатих ракет, з якими Gepard також може ефективно боротися.

Але зазначення про активну участь цієї зенітної самохідної системи означає й те, що українським захисникам вдалось передбачити де саме будуть проходити маршрути цих ракет. Бо дальність знищення повітряних цілей у Gepard з його швидкострільних 35-мм гармат становить лише до 3,5 км.

Gepard
Gepard

Тобто попри, як визнає український захисник, “дуже ретельно продуману з тактичної точки зору” атаку, ворог не зміг досягти своєї мети, а саме – “завдати максимальних збитків, посіяти паніку і хаос у Києві та в країні в цілому”. Але багатоешелонована протиповітряна оборона навколо столиці виконала своє завдання.

З боку Defense Express зазначимо, що відбиття фактично вже двох аналогічних атак, у ніч з 28 на 29 грудня 2023 року, коли ворог запустив загалом 158 ракет та літако-снарядів та 2 січня з використанням 130 засобів далекобійного ураження, цілком може означати, що РФ буде продовжувати спроби ще раз аналогічним методом пробити нашу ППО.

Читайте також: Європейський сегмент НАТО закупить цілу 1000 ракет до Patriot, але GEM-T й лише 1000



Джерело: defence-ua.com

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *