Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Світ

Церковне свято 10 квітня: яким святим молитися, прикмети та головні заборони – УНІАН

Яке православне свято сьогодні та що не можна робити 10 квітня.

10 квітня православна церква вшановує пам’ять святого Іларіона Нового. Також сьогодні починається Страсний тиждень – Великий понеділок 2023.

Народне свято 10 квітня 2023 носить назву Іларіон – виверни голоблі. УНІАН розповідає, що можна робити 10 квітня, а чого варто уникати.

Церковне свято 10 квітня – день пам’яті преподобного Іларіона Нового

Іларіон Новий, ігумен Пелікітський, жив у VIII столітті. В юності він вирішив стати ченцем і провів багато років у самітництві. За свою праведність Іларіон спочатку отримав сан пресвітера, а пізніше його обрали ігуменом Пелікітського монастиря (обитель стояла біля протоки Дарданелли, але в XIX столітті була зруйнована).

Відео дня

Від Бога преподобний Іларіон отримав дар прозорливості і чудотворення: святий міг за допомогою молитви виганяти бісів, зцілювати хворих, впливати на погоду і рибний улов, відганяти шкідників від полів.

Читайте також:

У період іконоборчої війни в Пелікітський монастир увірвався візантійський полководець Михайло Лаханодракон. Його воїни взяли в полон і закували в ланцюги 42 ченців, яких потім вбили. Інших жорстоко катували – був серед мучеників й Іларіон Новий. Всі вони загинули.

Прикмети на 10 квітня

Прикмети на 10 квітня / pixabay.com

Прикмети цього дня зазвичай говорять про майбутній урожай і погоду:

  • вранці туман – буде багатий урожай овочів, фруктів і злаків;
  • якщо в цей день гримить – чекайте затяжних дощів;
  • дощ пішов – до врожайного року;
  • сороки сидять на верхівках дерев – скоро потеплішає;
  • сонце на заході велике і червоне – завтра буде ясна погода.

Наші предки в цей день збирали квіти мати-й-мачухи – вірили, що 10 квітня вони мають цілющу силу і позбавляють будь-яких хвороб.

Що сьогодні не можна робити 

У цей день не можна лаятися – ризикуєте посваритися на все життя. Заборонено лихословити і заздрити. Не можна думати про погане – всі помисли повинні бути чисті, інакше притягнете до себе недобре. У цей день також не радять піднімати загублені кимось гроші – вони принесуть біду.

Що можна робити 10 квітня

Сьогодні можна збирати мати-й-мачуху – з квіток заварювали чай, який зміцнював здоров’я. Цього року 10 квітня починається Страсний тиждень, день сьогодні називається Великий понеділок. Можна піти на службу в храм, помолитися, покаятися. Слід дотримуватися посту. За народними традиціями в цей день займалися домашніми справами – прибирали в будинку, робили дрібний ремонт, працювали в городі. 

Вас також можуть зацікавити новини:

Source: unian.ua

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *