Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Карта бойових дій

Карта бойових дій в Україні за 15 травня, мапа фронту війни з Росією

Роботине і Старомайорське: ревізія контрнаступу ЗСУ

Обидва села, які стали вінцем успіху нашої літньої кампанії контрнаступу, опинилися під загрозою повторної окупації. У центральній частині Роботиного вже понад місяць точаться щоденні бої, однак ЗСУ надалі контролюють частину села. Тому окупанти відновили наступ із лівого флангу, де їм вдалося відсунути Сили оборони на двох ділянках фронту на захід від Вербового. Таким чином роботинський виступ ще більше звузився, що суттєво ускладнює логістику, а отже, і його втримання.

На Бердянському напрямку рашисти зуміли пробити нашу оборону біля Старомайорського й відкинути ЗСУ на кілометр на північ. Наразі бої ведуться в центральній частині села, а також на південних околицях сусіднього Урожайного. Росіяни намагаються здійснити свій улюблений маневр і обійти Старомайорське з заходу та сходу. У разі остаточної окупації цього села Силам оборони доведеться відходити і з Урожайного та пересувати лінію фронту ближче до Макарівки.

 Карта. Старомайорське_1505

Красногорівка у вогні, зміни за тиждень на карті міста

Ситуація в місті суттєво загострилася: Сили оборони були змушені покинути кілька районів, а ворог зайшов і закріпився на території вогнетривкого заводу в південній частині, а також значно просунувся з боку Донецька. Фактично рашисти контролюють близько половини міста. Лінія фронту пролягає по центральній вулиці, а ЗСУ ведуть оборону в північно-західній частині. Тут немає промислових об’єктів, а здебільшого приватна малоповерхова забудова, де складно вести оборону проти авіаударів та артилерії.

Карта. Красногорівка_1505

Наступ на Торецьк і Покровськ, фронт застиг

На поставдіївському фронті в росіян вичерпався наступальний потенціал, а ЗСУ вдалося врешті стабілізувати лінію фронту як на північ від Очеретиного, так і по трасі на Костянтинівку й Торецьк. Ворог спробував відкинути наших воїнів далі від південного флангу Очеретиного, але не зумів. Відтак у нас ще залишаються шанси відбити це стратегічно важливе селище. Водночас окупанти готують нові резерви та приймають рішення, в якому напрямку наступати – на Покровськ чи Торецьк.

Після переходу річки Дурна та окупації Семенівки ЗС РФ очікувано продовжили рух на захід. Утім, їхній темп суттєво сповільнився і за тиждень вони зуміли пройти тільки близько кілометра. У районі Уманського ворог здійснив декілька спроб зайти в село, але ЗСУ відбили усі атаки й навіть розширили сіру зону. По трасі на Покровськ росіяни зайняли кілька вулиць у селі Нетайлове та підійшли впритул до дороги на Уманське, але перерізати її ще не змогли. Те, що ситуація на цій ділянці змінилася, яскраво демонструють збиття за короткий період трьох винищувачів Су-25 і гвинтокрила Ка-52. ЗС РФ знову перестали безкарно панувати в небі над Донеччиною.

   Карта. Авдіївка_1505

Часів Яр – день перемоги провалився, але це не кінець

Як і очікувалося, після провалу плану з захоплення Часового Яру до 9 травня ЗС РФ сконцентрували максимум своїх зусиль для прориву в місто. Основний їхній удар був спрямований уздовж дороги Бахмут – Часів Яр через село Іванівське, щоб просунутися до каналу, форсувати його та вийти на південні околиці міста. Рашисти зуміли реалізувати частину свого задуму: повністю захопили дорогу та підійшли до каналу. Поодинокі штурмові загони змогли перейти на правий берег, однак ЗСУ їх знищили. Наразі лінія фронту простягається вздовж каналу, а росіяни шукають способи його перейти. Очікується, що найближчим часом ворог спробує вдарити по місту в лоб і зайти в район “Канал”. Тим часом Іванівське практично окуповане, хоча Сили оборони ще зберегли вогневий контроль за кількома вулицями в південній його частині. Водночас перебування ЗСУ в Кліщіївці не дає окупантам змоги розвинути свій наступ і обійти Часів Яр з півдня. Тому Кліщіївка буде їхньою наступною пріоритетною ціллю.   

Карта. Часів Яр_1505

Сіверський виступ знову під загрозою

Про ситуацію довкола міста Сіверськ ми згадуємо рідко через те, що там практично не відбувається змін на лінії фронту, хоча, як і на інших ділянках, тут щодня тривають жорсткі бої. Особливо в районі Білогорівки, об яку росіяни успішно стесують свої ресурси вже майже 2 роки.

Утім цього тижня Сили оборони не зуміли втримати ділянку фронту на південь від Сіверська, в районі села Веселе. Тут на відтинку у 8,5 км ворог просунувся вглиб України на відстань від 500 м до кілометра. Наразі тривають стабілізаційні бої, щоб не дозволити розвинути цей наступ, під час якого рашисти хочуть зрізати Сіверський виступ.

Тим часом на протилежному, північному фланзі, в районі Лимана, ЗСУ вдалося втримати фронт і знищити чималі сили ворога біля сіл Торське та Ямполівка.  

Карта. Сіверськ_1505

 Наступ ЗС РФ на Харківщині

Угруповання “Північ”, яке розкинуте в трьох сусідніх російських областях і налічує трохи більше ніж 50 тис. військових, розпочало наступ на Харківщину, залучивши для цього близько 20 тис. осіб і додаткові резерви. За 5 днів наступу їм удалося перейти кордон та заглибитися на територію України на 2-4 км.

Карта. Харківщина_1505

Атака націлена на два напрямки – село Липці, що за 16 км від Харкова, а також місто Вовчанськ, яке прикриває вихід на лівий берег річки Сіверський Донець. У районі Липців ворог зумів захопити 7 сіл і розширити плацдарм до 13 км уздовж кордону. Біля Вовчанська росіяни окупували 3 села й підійшли до північних околиць міста, де зараз точаться вуличні бої. Окрім того, вони намагаються форсувати Сіверський Донець із заходу, щоб вийти на фланги Силам оборони у Вовчанську. ЗСУ зірвали формування річки біля села Гатище, а тому окупанти продовжили рух вниз по течії, зайшли в село Бугруватка і намагаються перейти річку в цьому місці. Наразі тут тривають бої.

Ймовірно, що найближчим часом рашисти відкриють ще 1-2 напрямки наступу, ймовірно на Сумщині біля прикордонного переходу у Великій Писарівці, а також на Харківщині в районі Козачої Лопані.  

 Карта. Харківщина_1505

Очевидно, що наявні ресурси не дозволять росіянам наступати на Харків, однак це і не є їхньою метою. Вони хочуть максимально наблизитися до міста, щоб збільшити власні можливості терористичного знищення Харкова за допомогою артилерії та РСЗВ. Окрім того, вороги хочуть відтягнути резерви ЗСУ з Донеччини, що їм наразі частково вдалося, адже тут розпочала роботу 3-тя штурмова бригада, яка не звикла відсиджуватися в обороні.

Водночас окупація Вовчанська не має жодного стратегічного значення, крім інформаційного.  

втрати ворога в живій силі

За 5 днів стало очевидно, що ЗСУ зуміли втримати оборону, а темпи наступу окупантів суттєво впали. Натомість усі помітили, наскільки сильно зросли втрати росіян. В один день наші воїни встановили абсолютний рекорд знищення рашистів – 1700 солдатів, що вдвічі більше, ніж зазвичай. У травні щоденні темпи зниження окупантів перевищили темпи їхньої мобілізації, а це є дуже доброю тенденцією.

Російські НПЗ горять по другому колу

Доцільність та справедливість ударів по російських нафтопереробних заводах уже доведена не тільки українцям, але й всьому світу, а тому ЗСУ спільно з СБУ та розвідкою продовжують трощити нові заводи, а також пішли на друге коло по вже раніше підбитих об’єктах. Так за 2 тижні наші дрони знову влучили в Рязанський, Волгоградський, Ільський, Слов’янський та Калузький НПЗ. Перші два входять у десятку найбільш потужних у РФ.

Карта. НПЗ Росії_1505

Окрім того, низка вибухів пролунала на заводі у Салаваті в Башкортостані, що за 1500 км від українського кордону. Це новий рекорд дальності влучення. Окрім того, виробництво нових далекобійних дронів розширило список потенційних цілей на ще 4 НПЗ в Башкортостані, Пермі та Орську. Загалом із 32 заводів у РФ тільки 5 перебувають за межами наших можливостей – поки що. 17 заводів уже познайомилися в тій чи іншій мірі з українськими дронами.

Карти створено на основі інформації, отриманої від Генерального штабу Збройних Сил України, а також з інших відкритих та перевірених джерел. Водночас карти не є максимально точними та лише умовно відображають тенденції в зоні бойових дій.

Роботине і Старомайорське: ревізія контрнаступу ЗСУ

Стаття розповідає про загрозу повторної окупації сіл Роботине і Старомайорське, які були вінцем успіху української літньої кампанії контрнаступу. Окупанти відновили наступ із лівого флангу Роботиного і зуміли пробити оборону ЗСУ в районі Старомайорського. Подальша окупація цих сіл може суттєво ускладнити логістику та втримання українських сил.

Красногорівка у вогні, зміни за тиждень на карті міста

У місті Красногорівка загострилася ситуація: окупанти зайшли в південну частину та на територію вогнетривкого заводу. Сили оборони змушені були покинути кілька районів міста. Лінія фронту проходить через центральну вулицю, а ЗСУ ведуть оборонні дії в північно-західній частині міста. Оборону в місті ускладнює малоповерхова забудова та наближення до цивільних об’єктів.

Наступ на Торецьк і Покровськ, фронт застиг

Українські сили зуміли стабілізувати лінію фронту на півночі від Очеретиного, а також на трасі на Костянтинівку й Торецьк. Окупанти не змогли відкинути ЗСУ далі від південного флангу Очеретиного. Проте вони продовжують готуватися до нових наступів, визначаючи напрямки атаки на Покровськ чи Торецьк.

Сіверський виступ знову під загрозою

В селищі Сіверське тривають жорсткі бої, особливо в районі Білогорівки. Однак сили оборони не зуміли втримати ділянку фронту на південь від Сіверська, що дозволило окупантам значно продовжити свій наступ. Вороги намагаються перерізати Сіверський виступ та просунутися глибше в Україну. Ситуація ускладнюється також на північному фланзі, де ЗСУ змогли втримати фронт і нанести втрати ворогу.

Наступ ЗС РФ на Харківщині

Укрупнене угруповання “Північ” розпочало наступ на Харківщину з метою збільшення своїх можливостей для терористичного знищення Харкова. Хоча наступ російських сил продовжується, ЗСУ здатні втримати оборону та завдати значних втрат ворогу. Окрім того, українські дрони активно атакують російські нафтопереробні заводи, знищуючи їх та порушуючи російський потенціал.

Російські НПЗ горять по другому колу

Продовжуються атаки українських дронів на російські нафтопереробні заводи. За останні тижні українським дронам вдалося влучити в ряд заводів на значні відстані від кордону з Україною. Знищення цих об’єктів обмежує російські ресурси та послаблює їхні можливості проведення військових операцій проти України.

Загалом, ситуація на східному фронті залишається напруженою, однак ЗСУ проявляють стійкість та успішно втримують наступ ворога. Українська армія незважаючи на втрати, здатна завдати значних втрат російським силам та обмежити їхні можливості. Продовження боїв та ескалація конфлікту можуть мати непередбачувані наслідки, які варто уникати для збереження стабільності та миру у регіоні.

Джерело: espreso.tv

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *