Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Технології

Індійська станція з вивчення Сонця долетіла на свою наукову орбіту

Індійська космічна станція «Адітья-L1» дісталася своєї наукової орбіти, з якої спостерігатиме за Сонцем. З відстані близько 1,5 мільйона кілометрів від Землі станція вивчатиме активність нашого світила, зокрема й те, як вона впливає на космічну погоду на Землі. Про це розповіла Індійська організація космічних досліджень і розробок (ISRO).

Художнє зображення станції на тлі Сонця. ISRO

Де і як працюватиме «Адітья-L1»?

Космічну станцію «Адітья-L1» запустили у космос 2 вересня 2023 року, а бажаної орбіти вона дісталася вже 6 січня 2024. Із санскриту назва станції перекладається як «Сонячне божество», тоді як позначка L1 вказує, що станція працює на орбіті у першій точці Лагранжа системи Земля — Сонце. З цієї орбіти «Адітья-L1» зможе завжди бачити Сонце, при цьому не витрачаючи значних запасів палива для підтримки свого положення. За розрахунками команди місії, «Адітья-L1» пропрацює на своїй орбіті близько п’яти років, протягом яких збиратиме дані про Сонце. Для цього на борту «Адітья-L1» розмістили коронографи, спектрометри й телескопи — всього сім наукових інструментів — для спостережень за високими шарами сонячної атмосфери, а також викидами речовини з Сонця. Завдяки цьому «Адітья-L1» дізнається не лише про фізичні процеси, які відбуваються на поверхні світила, а й допоможе прогнозувати на Землі появу полярних сяйв чи перебоїв радіозв’язку, спричинених викидами маси із Сонця.

  • Ще до того як прибути на робочу орбіту, «Адітья-L1» змогла сфотографувати Сонце в увесь диск. Знімки станція зробила в ультрафіолетовому діапазоні за допомогою одного з телескопів на борту.

Джерело: nauka.ua

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *