Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Технології

Люди з надзвичайними здібностями: нейробіологи виявили, що вони бачать світ швидше за інших

Зорова система людини: різниці у сприйнятті світу

Зір – найважливіший орган чуття, який присутній у людей та більшості тварин. Він також знаходиться у птахів, комах, ссавців та ракоподібних. Хоча функції зору у всіх цих організмів схожі, детальне дослідження показує великі відмінності.

Науковці провели дослідження, в ході якого встановили зв’язок між швидкістю метаболізму і розміром тіла з сприйняттям навколишнього світу: дрібні тварини бачать світ швидше, ніж великі.

Здатність розрізняти рух об’єктів називається тимчасовим дозволом. Її оцінюють за допомогою тесту на поріг злиття мерехтінь (critical flicker fusion), коли в точці світло мерехтить настільки часто, що окремі спалахи неможливо розрізнити. Цей тест використовується при діагностиці епілепсії або для вивчення кори мозку.

Загалом вважається, що людське око не розпізнає мерехтіння з частотою, вищою за 50-90 герц, але є дані, де цей показник у кілька разів вищий – до 500 герців. Нейробіологи вирішили дослідити, чи різниться тимчасова роздільна здатність у людей та чи існують індивідуальні особливості у сприйнятті швидкості.

Для цього вони зібрали групу людей від 18 до 35 років і провели експеримент. Учасникам пропонували дивитися в зорову трубу, де на відстані приблизно 16 сантиметрів від очей мерехтів світлодіод яскравістю 255 люкс. Потім їм пропонували змінювати частоту мерехтіння світла, поки воно не зливалося.

Дослідники також виявили значні індивідуальні відмінності у сприйнятті порога злиття мерехтінь. Хтось не помічав моргань, коли світло мерехтіло з частотою 35 герц, а інші бачили миготіння світла на 60 герцах. Величина варіації становила приблизно 21 + 10,6 герца.

На підставі цих результатів вчені припускають, що така різниця у сприйнятті може суттєво впливати на зорові функції під час занять спортом або в змагальних іграх.

Висновок

Це дослідження показує, що існують значні різниці у сприйнятті світу через “частоту кадрів” наших зорових систем. Деякі люди дійсно бачать світ швидше, ніж інші. Це може мати важливе значення для різних сфер життя, включаючи спорт та ігри.

Джерело: Назва сайту

Джерело: rbc.ua

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *