Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Технології

Windows 1.0: Як Білл Гейтс продав операційну систему, якої у нього не було – SPEKA

39 років тому у шикарному готелі Helmsley Palace у Нью-Йорку Білл Гейтс презентував Windows 1.0 — першу графічну операційну систему. На захід запросили виробників комп’ютерів, розробників програмного забезпечення і пресу (насправді саме для неї і влаштували презентацію). У межах проєкту #cпекотнадата розповідаємо історію  першої Windows. 

Білл Гейтс презентує першу Windows 
  • Що сталося. Співзасновник і керівник Microsoft Білл Гейтс оголосив, що компанія розробила і запускає «першу в світі графічну операційну систему». Навіть більше, Гейтс пообіцяв, що до кінця наступного року Windows «буде стояти на 90% комп’ютерів». Для ринку, де панував MS-DOS, а спілкуватися з комп’ютером доводилося за допомогою командного рядка (тільки з клавіатури), це була справжня сенсація.
  • Чому це важливо. «Інтуїтивно зрозумілий інтерфейс» та маніпулятор «миша» дозволили комп’ютерам із забавки для фриків та інженерів перетворитися на прилад широкого вжитку. З графічною ОС його міг використовувати будь-хто. А це давало виробникам ПК мільйони нових потенційних покупців іі відкривало неймовірний багатомільярдний ринок.

Назвати Win 1.0 справжньою операційною системою було важко. Радше це була надбудова над старим добрим MS-DOS, яка давала змогу спілкуватися з персональним комп’ютером, оминаючи командний рядок за допомогою звичних для нас усіх «вікон» та маніпулятора «миші». А ще там був графічний редактор і перша вбудована комп’ютерна гра. Але все це існувало тільки у вигляді презентації: щоб Windows 1.0 реально запрацювала, Microsoft потрібен був принаймні ще рік для розроблення.

Навіщо було представляти неробочу ОС Windows 1.0

Річ у тім, що ще у 1982 році Білл Гейтс дізнався, що операційну систему із graphical user interface (GUI) розробляють VisiCorp та Apple. У 1983-му обидві ОС конкурентів були майже готові, а Microsoft катастрофічно відставав із розробленням власної. Саме тому вирішили перехопити ініціативу та провести презентацію напіврозробленої Windows. А оскільки раніше Microsoft спромоглася продати ліцензію на MS-DOS «самій IBM», про Windows після презентації заговорили буквально всі.

Перший екран Windows 1.0 Перший екран Windows 1.0

Windows 1.0: Як це спрацювало  

Через 18 днів після презентації Windows 1.0 у Лас-Вегасі розпочалася осіння COMDEX”83 — одна з найбільших комп’ютерних виставок світу. Представлену на ній графічну ОС від VisiCorp преса проігнорувала: журналісти писали і говорили лише про Windows 1.0. Навіть попри те, що до “демонстраційної версії Windows 1.0” на COMDEX сторонніх не допускали (нагадаємо, вона ще не працювала), виробники комп’ютерів та розробники програмного забезпечення зацікавилися ОС всерйоз.

Перша графічна OS: що було далі

Для виробників ПК нова ОС була цікава зокрема завдяки репутації «хижої Microsoft, яка змогла встановити свою MS-DOS на кожен ПК IBM». Для розробників ПЗ — тому що Білл Гейтс зробив геніальний хід: він пообіцяв, що «під Windows» буде працювати будь-яка стороння програма. Без жодних обмежень, відрахувань чи додаткових вимог, причому розробники програм могли продавати їх користувачам напряму — таке ПЗ просто мало відповідати специфікаціям Microsoft, що автоматично робило його сумісним з цією операційною системою. Саме цей факт забезпечив ОС шалену популярність серед розробників. На відміну від набагато досконалішої ОС розробки Apple, яка висувала суворі вимоги до сумісних програм і яка так і зосталася нішевим продуктом.

Інструкція для користувача Windows 1.0 Інструкція для користувача Windows 1.0

Гегемонія Microsoft

Перша Windows, яка реально працювала, з’явилася лише у листопаді 1985 року, за два роки після презентації у Helmsley Palace. Це була Windows 1.01, яка вміщувалася на дві п’ятидюймові дискети, потребувала лише 256 Кб оперативної пам’яті і коштувала $99. Всього за чотири наступні місяці продали приблизно  пів мільйона копій. Навіть зараз, 37 років потому, на ОС Windows припадає 75% ринку (станом на квітень 2022 року). 

А Microsoft досі залишається однією з найдорожчих компаній у світі, її капіталізація становить $1,67 трлн. Для порівняння: капіталізація Apple нині становить $2,146 трлн (переважно завдяки випуску мобільних пристроїв), IBM, яка давно втратила позицію «виробника комп’ютерів №1», коштує $123 млрд. 

Раніше у #спекотна дата в листопаді:  

50 UAH 150 UAH 500 UAH 1000 UAH 3000 UAH 5000 UAH

Source: news.google.com

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *