Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Світ

Без умов: Росія знову просить переговорів – Корреспондент.net

В останні місяці росіяни дедалі активніше потребують переговорів. Особливо прохання почастішало після провалів на південному напрямку. У Міноборони РФ вже підтвердили відхід із правого берега у Херсоні.

МЗС РФ та Папа

Тему переговорів поновили у МЗС Росії 8 листопада. Там заявили, що у Москві не висувають жодних попередніх умов Києву. За словами заступника глави МЗС РФ Андрія Руденка для відновлення переговорів необхідна лише “добра воля”.

“Україна ухвалила закон, який забороняє їй вести мирні переговори з Росією. Це їхній вибір, ми завжди заявляли про готовність до таких переговорів, які були перервані не з нашої вини. З нашого боку попередніх умов немає жодних, крім головної умови: щоб Україна виявила добру волю”, – сказав Руденко, який, очевидно, мав на увазі схвалене президентом України Володимиром Зеленським рішення РНБО про заборону на переговори особисто з російським диктатором Володимиром Путіним, поки він буде при владі.

Наступного дня із заявою виступила “балакаюча голова” МЗС РФ Марія Захарова. Вона стверджує, що росіяни готові вести переговори з Україною “з урахуванням тих реалій, які складаються зараз”.

“Ми, як і раніше, відкриті до переговорів. Ми ніколи від них не відмовлялися. Ми готові їх вести, зрозуміло, з урахуванням тих реалій, які складаються на даний момент”, – каже вона.

В унісон із росіянами виступив і Ватикан. Там уже пропонують власну “нейтральну” територію для переговорів. У Ватикані пропонують залучити до процесу й інші сторони, зокрема США та Європейський Союз.

Димова завіса

У свою чергу Міністерство закордонних справ України вважає “черговою димовою завісою” заяву Російської Федерації, повідомив представник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

“Російські чиновники починають згадувати про переговори щоразу, коли російські війська зазнають поразки на полі бою. У Москві не зацікавлені у відновленні миру в Україні. Імітуючи готовність до діалогу, РФ намагається виграти час, щоб перегрупувати підрозділи, підготувати нещодавно мобілізованих росіян, вирішити питання нестачі озброєння, усунути недоліки логістики, а потім із новими силами вдатися до нових хвиль агресії”, – зазначив Ніколенко.

Він нагадав, що Україна неодноразово пропонувала переговори.

“Але завжди отримувала або зверхню реакцію та вимогу підкоритися ультиматумам Кремля, або чергові акти геноциду українців”, – додав представник МЗС.

Тим часом, Washington Post пише, що адміністрація президента США Джо Байдена приватно просить українську владу показати відкритість до переговорів з Російською Федерацією.

У ЗМІ пишуть, що таким чином планують забезпечити збереження підтримки України з боку держав, які стикаються з “побоюваннями виборців з приводу розтягнення війни в Україні на роки”.

“Адміністрація Байдена приватно закликає українських лідерів показати відкритість до переговорів з Росією та переглянути публічну відмову брати участь у мирних переговорах, якщо президента Володимира Путіна не буде відсторонено від влади”, — повідомляє видання.

Після цього, у понеділок, 8 листопада, Зеленський назвав п’ять умов для переговорів із РФ, включаючи ті, про які він говорив раніше, таких як відновлення територіальної цілісності України, покарання за військові злочини та репарації. На відміну від попередніх заяв, він не сказав, що Путін повинен бути відсторонений від влади, перш ніж Україна почне мирні переговори з Росією.

За словами одного з джерел видання Politico, ця зміна відбулася після багатоденних переговорів між Києвом та Вашингтоном, включаючи візит до України радника з національної безпеки Джейка Саллівана. За словами високопоставленого представника адміністрації США, американські чиновники не говорили безпосередньо Зеленському та його помічникам в Україні змінити свою позицію, але передали, що Київ має продемонструвати готовність закінчити війну розумним та мирним шляхом.

Так війну не виграти

Втім, прямих підтверджень тиску на українську владу з боку США немає. Так, УП, із посиланням на співрозмовників, наближених до Банкової, та в дипломатичних колах, повідомляє, що іноземні партнери не вмовляють українську владу на переговори з Росією.

“Насправді нічого серйозного не відбувається. Є дуже туманні розмови про те, як рухатися далі”, – пояснив співрозмовник, залучений до міжнародних переговорів.

Політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач переконаний, що Захід міг би примусити Україну до переговорів, припинивши посилати озброєння для ЗСУ, однак він цього не робитиме.

“Фізично примусити вони не можуть, але могли б нас стимулювати до таких речей якимись натяками чи погрозами припинити фінансову, військово-технічну допомогу. Це вони могли б гіпотетично робити. Але і це звучить фантастично, бо з якого дива їм це робити? Яка загроза для Заходу від того, що Україна перемагатиме Росію? Жодної”, – сказав експерт в інтерв’ю Главреду.

Військовий експерт Олег Жданов переконаний, що спроби Росії розпочати мирні переговори з Україною – масштабна інформаційна атака на країни Заходу. Експерт припускає, що вже скоро Росія може втратити свою обороноздатність, що вже говорити про наступальний потенціал.

“Тому їм конче потрібне перемир’я та припинення вогню. А для цього їм потрібно поширити те, що вони нібито готові до мирної ініціативи. Але при цьому вони не збираються виводити війська. Вони хочуть сісти за стіл переговорів на тому рубежі, де вони стоять сьогодні. А навіщо нам такі переговори?”, – наголошує Жданов.

Експерт згадує, що вже одного разу — у Мінську — Україна сідала за стіл переговорів із РФ, а отримала 8 років відстрочки до війни нового масштабу. “А що нам дасть Стамбул-1 чи Ватикан-1?”, – ставить Жданов риторичне питання.

У свою чергу військовий експерт, льотчик-інструктор, полковник запасу Роман Світан зазначив, що росіянам абсолютно не потрібні переговори як такі. Цей процес можна було назвати як завгодно, але головне для них – щоб ЗСУ перестали наступати по лінії фронту.

“Тобто росіянам потрібен Донбас, сухопутний коридор у Крим і сам півострів. Тому це їм і потрібно, але вони навряд чи це “виторгують”. Їм потрібно “заморозити” рух українських військ, оскільки вони чудово розуміють, що ЗСУ набагато сильніше за російську армію, і можуть росіян вибити не лише з правого берега, а й із Луганської області”, – пояснив оглядач у коментарі 24 каналу.

Зрештою, перемир’ям неможливо виграти війну, розповів у коментарі Громадському Валерій Чалий, голова правління УКМЦ, надзвичайний повноважний посол України. Він зазначив, що так можна лише заморозити конфлікт.

“В інтересах багатьох країн у світі, і у першу чергу в України, зупинити війну. Але ми це бачимо по-різному. Нам треба деокупація територій, покарання винних, відшкодування збитків. У цьому ми бачимо мир. Якщо хтось бачить мир інакше, то це їхнє бачення. Воно нас стосується лише тією мірою, що ми маємо переконувати своїх партнерів у тому, що наше бачення є єдиним правильним. Заморозити війну неможливо. Заморозити можна конфлікт, а війну можна лише перенести через перемир’я на наступний період. Якщо мова йде про перемир’я, то це точно не шлях України”, – упевнений Чалий.

Валерія Шипуля

Source: news.google.com

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *