Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Світ

Ядерну зброю – в космос: кому Росія збирається погрожувати на орбіті

Розвіддані свідчать, що Росія хоче вивести ядерну зброю в космос. Одне з американських видань зазначило, що це не для того, щоб скинути ядерну зброю на Землю, а, скоріше, для того, щоб використовувати її проти супутників. Детальної інформації в публічному просторі немає, але американські джерела кажуть, що це нова тривожна інформація. 

Технічно вивести ядерний вибуховий пристрій в космос можливо. Принаймні, щоб продемонструвати, що це працює. Можна навіть вивести ядерну зброю в космос та зробити там вибух, але ефективність цього вибуху буде невелика. Так, якщо говорити про виведення з ладу супутника, треба знайти якийсь конкретний, адже в космосі немає вибухової хвилі, є випромінювання. Проте Сонце випромінює більше, ніж ядерна зброя… 

Тобто, повторюсь, технічно це можна зробити, але навіщо? Окрім психологічного, ефекту не буде. 

Відео дня

Мені здається, що у Росії просто сверблять руки хоч десь хоч якось використати ядерну зброю. Це буде порушенням міжнародного права, згідно з яким випробування ядерних вибухів можливе зараз лише під землею. Тобто, використання у відкритому космосі буде юридичним порушенням. 

Кремль розуміє, що без наслідків це зробити не можна, але дуже хоче – щоб Росії боялися – нагадати, що в неї є ядерна зброя. Та й взагалі Росія намагається отримати будь-які “прибутки” від того, що вона створює хаос. 

Зокрема, півроку тому Лавров в ООН офіційно заявляв, що росіяни збираються вивести на орбіту супутник з ядерною енергетичною установкою, щоб замість сонячних батарей використовувати невеликий ядерний ректор, або наближений пристрій. Я не виключаю, що зараз йдеться про те саме: вони хочуть запустити супутник. Адже у Росії є проблеми з технологіями, у них супутники “живуть” нетривалий термін, тому росіяни намагаються різними засобами створити більш витривалі супутники. 

Коли півроку тому вони про це заявляли, то створили певний хаос, але супутник не долетів, десь впав. Потім вони почали інше розповідати – натякати, що відновлять ядерні випробування, потім сказали, що розмістили ядерну зброю в Білорусі… Тепер знову говорять, що хочуть вивести ядерну зброю на орбіту. 

На загал, все це політична мішура, мовляв, намір такий є. Сенсу в ньому немає, але сам такий намір – небезпечний. Бо росіяни постійно намагаються зробити щось таке, що б нагадувало ядерну війну, але щоб за це не було покарання. Тому розмови будуть продовжуватись. Але перевірити, чи справді вони вивели ядерну зброю в космос, ніхто не може. Аналогічна історія з розміщенням ядерної зброї в Білорусі. Я думаю, що в Білорусі немає ніякої ядерної зброї, але там є носій… 

Тому, скоріш за все, вони не виведуть ядерну зброю в космос, але розповідатимуть про це. Паралельно, можуть зробити будь-яку іншу дурницю. Тому завжди треба пам’ятати, що є Росія, є ядерна зброя, і це завжди небезпечно.

Чому американці  про це говорять? Я думаю, саме тому, що звертати увагу на такі заяви Росії потрібно, бо поки є Росія, поки у Росії є ядерна зброя, вона буде цим “бавитися”, і це буде небезпечно. 

Чому зараз? Бо всі зусилля чинної адміністрації США зосереджені на тому, щоб переконати Палату представників проголосувати за пакет зовнішньої допомоги. Хоча, можливо, росіяни і справді збираються щось зробити (бо вони завжди збираються зробити щось страшне та руйнівне).

Які ще “асиметричні” дії може застосовувати РФ, зважаючи, що не може досягти бажаного в Україні? Головна асиметрична дія Росії, яку вона зараз намагається здійснити, – це прихід Дональда Трампа до влади в США. Це найбільша їх надія, яка, з точки зору Росії, вирішує все. І вони роблять все, щоб допомогти Трампу. Це не означає, що Трамп є агентом Путіна, тут я б сказав, що, навпаки, Путін – агент Трампа. Але в будь-якому разі видно, що РФ створює події, щоб Трампу було що сказати під час передвиборчої кампанії, яку він будує на такій собі антиєвропейській, антиукраїнській, антидемократичній платформі. Це і є головна асиметрична дія Росії.

Олексій Їжак, завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень 

Джерело: unian.ua

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *