Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Світ

Протести через закон про “іноагентів”: як Грузія може стати новою Білоруссю і чим це загрожує

У Грузії знову відновилися масові протести представників громадянського суспільства проти чергової спроби проросійської влади з партії “Грузинська мрія” здійснити “московську мрію”.

Тисячі жителів Грузії вийшли на мітинг під будівлю парламенту. Один із найрозповсюдженіших плакатів у натовпі протестувальників – із надписом: “Ні Росії, так Європі”. Поліція застосувала сльозогінний газ і водомети для розгону демонстрантів. Протестувальники вже традиційно штурмували будівлю парламенту, силовики їх відганяли.

24 Канал розповідає про ситуацію в цій країні та пояснює, в чому суть конфлікту та до чого він може призвести.

До теми Угода з дияволом: як і чому Грузія перетворюється на ворога України

15 квітня 2024 року у грузинському парламенті відбувся якісний косплей побиття Нестора Шуфрича. В ролі українського проросійського політика виступив грузинський проросійський політик з партії “Грузинська мрія” Мамука Мдінарадзе.

Він з трибуни розповідав про переваги закону “Про прозорість іноземного впливу”, коли до нього підбіг депутат Алеко Елісашвілі та буквально зніс потужним ударом у вухо.

Дивіться відео бійки в грузинському парламенті:

Вони голосують у змові з Путіним, щоб залишити нас без суверенітету. Вони хочуть, щоб ми сказали – ні незалежності, й тому різні грузини, різних професій збираються щодня на головній алеї держави. Що я можу точно сказати, так це те, що грузин і грузинську волю неможливо перемогти. Жодних шансів. Грузини будуть переважати над інтересами Росії,
– каже опозиційний депутат Ніка Мелія.

Далі протистояння перейшло на вулиці Тбілісі та навіть перетворилось на штурм грузинського парламенту. Владі довелося застосувати силу для придушення протестів. Відомо й про чимало постраждалих з обох боків, заарештовано десятки людей.

Дивіться відео протистоянь на грузинських вулицях:

Чому законопроєкт про іноагентів став тригером для проєвропейських грузинів

Грузинський законопроєкт за авторством “Грузинської мрії” є калькою з російського закону про іноагентів, який в Росії став частиною репресивних заходів на шляху перетворення країни з авторитарної диктатури на тоталітарну.

Партія “Грузинська мрія” – давно вже є проросійським проєктом місцевого олігарха Бідзіни Іванішвілі, який, якщо ми вже почали тут писати про Шуфрича, є таким собі місцевим аналогом Несторового шефа – Віктора Медведчука, тобто “сірого кардинала”, який діє на користь Росії.

Хатії Деканоїдзе, якщо ухвалять цей законопроєкт, то це створить певну “стіну” між Грузією та Євросоюзом, а також її наміром вступити до НАТО.

Грузинські громадяни, особливо молоде покоління, називає цей закон “російським”, бо такий закон був у Росії у 2012 році. Іноагентами вони визнали таких людей, як Навальний, Жданов, яких потім Путін або вбив, або вони виїхали з Росії. Тому, я думаю, те, що чекає на Грузію в разі ухвалення цього законопроєкту, – це стати новою Білоруссю, Росією, коли люди розуміють, що жодної демократії не буде,
– наголосила Деканоїдзе.


Протистояння в Тбілісі 16 квітня 2024 року / фото грузинської філії “Радіо Свобода”

Чому це сталося саме зараз?

2024 рік у Грузії – це рік виборів, вони заплановані на 26 жовтня. І якщо раніше “Грузинська мрія” неодмінно перемагала (тричі), то нині ця перемога під великим питанням і загрозою для проросійської партії.

президентка Грузії.

Наразі “Грузинська мрія” оголосила “дорожню карту” ухвалення законопроєкту в програмі парламенті, згідно з якою фінальну крапку мають поставити 17 травня 2024 року. Це означає, що на Грузію чекають дуже гарячі наступні 30 днів.

Якщо “Мрія” дотисне – вона матиме моральну перевагу та інструмент контролю над опозицією напередодні надважливих виборів. Перемога в них дозволить законсервувати ситуацію в Грузії та залишити країну в обіймах Росії, а значить – поховати європейську перспективу.

Натомість протести опозиції мають потенціал за прикладом Польщі-2023 об’єднати розрізнені політичні сили та стати точкою зборки для потужного єдиного проєвропейського руху, що матиме всі шанси на перемогу 26 жовтня 2024 року.

Джерело: 24tv.ua

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *