Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Футбол

Призначення Лемпарда як перше логічне рішення нових власників Челсі – UA-Футбол

Сезон 2020/21 “Челсі” почав із Френком Лемпардом, а закінчив його з Томасом Тухелем. У 2022/23 “Челсі” перший тур провів із Тухелем, а в останньому матчі на тренерській лаві “синіх” буде… Лемпард.

У нинішньому “Челсі” все дивує і смішить, це клуб, про який можна було знімати ситком. Але в низці дивних, непослідовних і дурних рішень, які ухвалювали Тодд Боулі та Clearlake Capital, призначення Френка Лемпарда головним тренером до кінця сезону видається найбільш адекватним.

Можна, звісно, фантазувати про те, що Лемпард повторить досягнення Ді Маттео або того ж Тухеля, вигравши Лігу чемпіонів. І теоретично “Челсі” може вхопитися за якісь єврокубки. Але по правді кажучи, Лемпарда беруть не для результатів. Контракт до кінця сезону про це красномовно свідчить. І навіть якщо станеться диво, і “Челсі” виграє Лігу чемпіонів, або проб’ється в топ-4, Лемпард все одно не залишиться тренером на постійній основі. Триватимуть переговори з Наґельсманном, Луїсом Енріке, Конте, Почеттіно та іншими, зважуватимуться всі за і проти. Власникам потрібен час, щоб не повторювати поспішних помилок, як у випадку з Поттером. І в цей час у команди буде тренер, який не викликатиме відторгнення у вболівальників, футболістів і журналістів.

Читайте такожВиправлення помилки. Поттер не підходив Челсі, але за провал відповідальний не тільки він

Можна задаватися питанням, навіщо звільняти Поттера, і потім запрошувати Лемпарда, який в абстрактно-тренерських категоріях поступається своєму попереднику? Але ключове тут – довжина контракту. Поттер просто не міг залишатися зі своєю п’ятирічною угодою, поки за його спиною вели б переговори.

Звісно, це популістське рішення від нових власників. Попри те, як закінчив Лемпард минулого разу в “Челсі”, він залишається важливою та популярною постаттю для фанів “синіх”, особливо тих, які регулярно ходять на “Стемфорд Брідж”. Це трюїзм, але його варто повторити – Поттер не зміг проявити себе як головний тренер “Челсі” насамперед у людському плані. Лемпард – інша справа. Це легенда клубу, ніхто з футболістів не буде гуглити його ім’я, у нього є авторитет, харизма і вплив. Як кажуть англійські експерти, “він знає клуб”.

Можуть бути питання до тренерських якостей Лемпарда. Він був звільнений після 11 поразок у 14 матчах “Евертона”, і команда помітно додала після призначення Дайча. Тухель, змінивши Лемпарда, виграв Лігу чемпіонів. Багато хто пророкував кінець тренерської кар’єри Лемпарда після невдачі в Ліверпулі. Інші давали йому максимум роботу в Чемпіоншипі.

Але несправедливо буде говорити, що Лемпард і в “Евертоні”, і в “Челсі” не залишив жодної позитивної спадщини. У першому сезоні він врятував “ірисок” від вильоту, згуртувавши команду і вболівальників навколо однієї мети. “Евертон” грав із натхненням та енергією, усі футболісти – від Ґордона, Миколенка до Івобі й Рішарлісона демонстрували максимальну віддачу. Вболівальники “ірисок” ніколи не виступали проти Лемпарда, хоча в другому сезоні на його тактичну обмеженість важко було закривати очі.

Схожа історія була і в першому періоді в “Челсі”. Лемпард відгукнувся на прохання “Челсі” в складний момент, коли клуб був під трансферним баном. Лемпард сміливо награвав у стартовому складі Маунта, Джеймса, Абрахама, йому вдалося наполягти на трансферах Чілвелла і Ковачича. “Челсі” в першому сезоні з ним посів четверте місце, це був прекрасний результат за тих обставин. Далі, після появи в команді Вернера, Хавертца, Зієша та інших, коли потрібно було придумати складні рішення, стало гірше.


Лемпард швидко завойовує серця. Він зламав руку, святкуючи одну з перемог “Евертона”, він не соромлячись матюкав Клоппа, захищаючи “Челсі”. Це не може не подобатися. У нього є шарм і зухвалість. Зрештою, “Челсі” Лемпарда не був нудним. Малорезультативний футбол Поттера банально приївся всім.

Так, у довгостроковій перспективі у Лемпарда виникають проблеми. У нього проявляється тенденція до маргіналізації певних футболістів (Рюдіґер і Кепа в “Челсі”, Дукуре і Кін в “Евертоні”, та інші), його команди швидко втрачають надійність в обороні і не демонструють гнучкість. Але нова ієрархія “синіх” не розраховує на Лемпарда надовго. І у своєму першому періоді в “Челсі”, і в “Евертоні” він продемонстрував своє вміння працювати з молодими футболістами. За Поттера прогресу не було ні в кого. Асистенти Лемпарда Джо Едвардс і Кріс Джон раніше були тренерами молодіжних команд “Челсі”, також із Лемпардом працює ще одна легенда “синіх” Ешлі Коул. Призначення Лемпарда може принести позитивний сплеск і сприяти розвитку багатомільйонних молодих новачків. Для самого Лемпарда це шанс поправити свою репутацію. Більшого ніхто не чекає. Але пошук майбутнього тренера для “Челсі” продовжиться. І більше Боулі та Clearlake Capital помилятися не можна.

Фото: Getty Images/Global Images Ukraine

Source: ua-football.com

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *