Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Світ

Наслідки блокади кордону. Україна готується возити свої продукти до Європи в обхід Польщі – Bloomberg

Україна шукає способи збільшення обсягу експорту своєї продукції до довоєнного рівня – при чому, в обхід Польщі. Зокрема планується прокласти додатковий маршрут через річку Дунай.

Bloomberg. Зазначається: досвід здійснення експортних перевезень через Дунай Україна вже має – після того, як у 2023 році Росія вийшла з підтримуваного ООН безпечного коридору в Чорному морі саме цей маршрут став пріоритетним для країни.

“Ми плануємо контейнерні перевезення через верхній Дунай, оскільки Румунія більш передбачувана за польський кордон. Наші плани на цей рік – усунути всі штучні перешкоди для експортерів. Також ми працюємо над покращенням внутрішньої логістики”, – цитують автори матеріалу міністра інфраструктури України Олександра Кубракова.

При цьому наголошується: подробиці про новий маршрут поки що невідомі. Однак передбачається, що його буде прокладено від українського порту Ізмаїл до румунської Констанци та дунайських портів Німеччини.


Загалом, зазначається, до створення нового дунайського маршруту Україну фактично змусила Польща. Справа полягає в регулярному блокуванні її, насамперед, фермерами кордону між країнами – і, як наслідок, ускладнення експорту для України.

“Розмова з Польщею через постачання сільськогосподарської продукції блокує сухопутний кордон з Європейським Союзом. … Блокування кордону означає мільярдні втрати як для [української] економіки, так і для економіки Євросоюзу”, – йдеться у матеріалі.

Водночас вранці 20 лютого польські протестувальники перекрили залізницю поблизу пункту пропуску на кордоні з Україною “Медика – Шегині”. Ба більше, вони розсипали зерно з вантажного вагона на дорозі.

На місце події майже одразу прибула поліція, після чого менш як за пів години польські фермери розблокували залізницю.

Пояснюючи, чому протестувальники розсипали зерно з вантажного вагона на шляху, співорганізатор протесту Роман Кондрув сказав, що причиною цього є емоції фермерів. Які, зізнався він, організатори протесту не можуть контролювати.

“Це реакція на наплив зерна з України. Немає впливу на людей, вони не можуть витримати та висипають”, – сказав він.

При цьому Кондрув наголосив, що у нестриманості поляків винна місцева влада та Україна. Нібито через це фермери стають банкрутами.

“Люди у розпачі і не можуть стриматися. Ніхто цього не контролює: ні польська влада, ні українська. Ми банкрути, тому що всі звозять з України неконтрольовано”, – заявив він.

Втім, слова Кондрува опосередковано спростовує міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський. Він зазначає: у 2023 році країна експортувала в Україну агропродукції на 1,033 млрд євро, тоді як імпортувала на 1,69 млрд євро. “Отже, виникає дефіцит у розмірі 656 млн євро”, – зазначив він.

Інакше кажучи, різниця між експортом-імпортом агропродукції із Польщі в Україну невелика. А тому заяви про зубожіння поляків через Україну є до певної міри перебільшенням.

Як повідомляв OBOZ.UA, міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський попередив фермерів, які страйкують на кордоні з Україною, що повне закриття кордону може обернутися проти них самих. Зокрема, результатом цього може стати зупинка польського експорту товарів до України та, відповідно, втрата багатьох робочих місць.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело: obozrevatel.com

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *