Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Світ

Словаччина та Угорщина не будуть долучатися до чеської ініціативи щодо боєприпасів

Очільники міністерств закордонних справ Угорщини і Словаччини Петер Сіярто та Юрай Бланар заявили, що не стануть долучатися до ініціативи Чехії щодо закупівлі снарядів для України.

Про це вони заявили на брифінгу після зустрічі у Вишеградському форматі, пише «Радіо Свобода».

Як зазначив Сіярто, Угорщина не надавала й не надаватиме жодних озброєнь Україні, оскільки країна не «бере участі у жодних спільних зусиллях, які перетворюються на спільне постачання зброї». А втім, політик сказав, що, Будапешт продовжує найбільшу гуманітарну операцію в історії країни.

Водночас Юрай Бланар зазначив, що Словаччина не надсилатиме летального озброєння Україні, оскільки, на їхню думку, «цей конфлікт не має військового вирішення».

Чеська ініціатива закупівлі боєприпасів

У лютому Чехія заявила, що знайшла джерела постачання сотень тисяч снарядів для України з-за кордону. Зазначалося, що це можна зробити за кілька тижнів, але процес потребує фінансування — 1,5 мільярда доларів.

Серед знайдених боєприпасів є 500 тисяч снарядів калібру 155 мм, ще 300 тисяч снарядів калібру 122 мм. Такі запаси знайшли у неназваної країни за межами ЄС.

Чехія закликала союзників допомогти із закупівлею снарядів. Зі свого боку низка держав погодилася профінансувати ініціативу, зокрема Бельгія, Нідерланди, Франція, Норвегія, Люксембург, Португалія, Швеція, Фінляндія та Литва.

Також про свої внески на тлі засідання у форматі «Рамштайн» 19 березня оголосили Німеччина та Канада.

читайте також

Чехія передала Україні два гелікоптери Мі-24 — це останні зразки такої техніки у країни

Джерело: hromadske.ua

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *