Online News

Останні Новини Онлайн | Новини технології

Україна

Зеленський у Туреччині присвоїв ім’я гетьмана Виговського корвету для ВМС ЗСУ

Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський під час візиту до Стамбулу, що в Туреччині, відвідав верфі, де будують корвети для Військово-Морських сил Збройних сил України, та оглянув готовність корвета Іван Мазепа, а також присвоїв ім’я іншому корвету класу Ada, який відтепер буде мати назву Гетьман Іван Виговський.

Про це 8 березня повідомляється на сайті Офісу президента України.

Корвет ВМС ЗСУ Іван Мазепа

Так, під час робочого візиту до Туреччини Зеленський відвідав суднобудівні верфі, де споруджують українські корвети відповідно до Стратегії розвитку ВМС ЗСУ до 2036 року.

Зараз дивляться

В рамках огляду суден президент ознайомився зі ступенем готовності та оснащенням корвета Іван Мазепа, а також його технічними характеристиками та можливостями.

Зазначається, що цей протичовновий корвет типу Ada має стати майбутнім флагманом ВМС України.

Крім того, на судні Володимир Зеленський зустрівся та поспілкувався з військовослужбовцями ВМС України, які проходять курси з експлуатації та обслуговування систем цього корабля. Глава держави подякував військовим за службу.

– Дякую вам за службу, за те, що Україну тут дуже поважають. Ви знаєте, що ми очікуємо вас в Україні. Щоб були ще більш потужними наші Сили безпеки та оборони, – зазначив він.

Український лідер вручив двом військовим медалі Захисника Вітчизни. Зазначається, що нагородження відбулось за “самовіддані дії, виявлені в захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку”.

Зеленський у Туреччині присвоїв ім’я гетьмана Виговського корвету для ВМС ЗСУ

Фото: Офіс президента

Довідково. Будівництво корвета Іван Мазепа було розпочато у квітні 2021 року. У вересні 2023-го відбулася урочиста церемонія закладки кіля корабля. Планувалося, що у 2022 році корвет буде переправлено в Україну, і вже у 2024-му він мав увійти до складу ВМС ЗСУ. Через війну, розпочату Росією проти України, відправку корвета було відтерміновано.

Читайте також

У Туреччині спустили на воду перший корвет для українського флоту Гетьман Іван Мазепа

Зеленський у Туреччині присвоїв ім’я гетьмана Виговського корвету для ВМС ЗСУ

Корвет ВМС ЗСУ Гетьман Іван Виговський

Президент також ознайомився з перебігом будівництва корвета класу Ada, якому сьогодні указом президента №150/2024 присвоєно ім’я Гетьман Іван Виговський. Це судно теж має посилити український військово-морський флот.

Зеленський подякував усім причетним за те, що будуються такі військові кораблі.

– Надзвичайно вдячний за партнерство президенту Туреччини Ердогану та всім оборонним компаніям Туреччини й України, які створюють такий потужний результат щодо повернення миру для України, – сказав він.

Корвети типу Ada

Корвети типу Ada є сучасними кораблями прибережної зони, які мають можливості протичовнових операцій та патрулювання у відкритому морі з широким використанням у конструкції принципів стелс-технології.

Концепція конструкції та бойового застосування корвета типу Ada подібна до концепції літоральних кораблів типу Freedom, розроблених компанією Lockheed Martin для ВМС США.

Корвети типу Ada мають потужніше озброєння, потужніші радарні та сонарні системи.

Читайте також

Що таке корвет: які особливості, недоліки та переваги військового корабля

Зеленський у Туреччині присвоїв ім’я гетьмана Виговського корвету для ВМС ЗСУ

Джерело: Офіс президента

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: fakty.com.ua

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *